icon

Discursul Prim-ministrului Pavel Filip la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Constituţiei

29-07-2016 10:53
1,975

Stimate domnule Președinte al Republicii Moldova,

Stimate domnule ex-preşedinte al Republicii Moldova,

Dle Preşedinte al Parlamentului,

Dle Preşedinte al Curţii Constituţionale,

Stimaţi judecători ai Curţii Constituţionale,

Onorată asistență,

 

Sunt onorat să particip astăzi la această reuniune solemnă de celebrare a 22 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova – legea fundamentală a statului care este chemată să consolideze valorile unanim acceptate ale supremației dreptului și democrației, respectării demnității umane, protecției drepturilor și libertăților omului.

 

În perioada celor peste două decenii de la adoptarea Constituției am avut parte de perioade de căutări, provocări, dar și împliniri. În acest timp, Legea Fundamentală a fost supusă mai multor reforme constituționale, însă a păstrat neschimbate aspirațiile oamenilor pentru o viață demnă și liberă.

 

Procesul de democratizare a Republicii Moldova a început cu mult înainte de adoptarea Constituției. Statul nostru s-a aliniat la standardele internaționale privind garantarea și protecția drepturilor și libertăților fundamentale prin Declarația de Independență a Republicii Moldova din 1991. În acelaşi timp, odată cu adoptarea Constituției și crearea Curții Constituționale s-a deschis o etapă decisivă în istoria țării noastre, Republica Moldova angajându-se cu fermitate în procesul democratic. Constituţia este certificatul de naştere al democraţiei noastre; aşa cum fiecare îşi sărbătoreşte ziua de naştere, tot aşa noi, ca naţiune, trebuie să celebrăm ziua Constituţiei.

 

În calitate de cel mai important act politico-juridic, Constituția a creat premisele necesare pentru edificarea unei democrații reale, pentru funcționarea eficientă a pluralismului politic și afirmarea unor noi instituții orientate spre promovarea valorilor democratice, a permis asigurarea drepturilor politice ale populației, iar strategiile de reformă au dobândit mai multă siguranță. Toate aceste realizări au fost obținute și cu concursul direct al Curții Constituționale abilitată cu responsabila misiune de garant al supremației Constituției.

 

Țara noastră trece printr-o perioadă crucială pentru viitorul său. În fața unor provocări noi, interne și externe, avem nevoie de unitate și solidaritate a întregii societăți, a întregii clase politice, pentru a accelera implementarea proiectului nostru de modernizare a țării în baza modelului european. Din acest motiv obligația noastră este să tratăm Constituția nu ca un instrument al puterii de stat, ci ca un document care reflectă interesele societății și valorile sociale, fundamentează scopurile și direcțiile de dezvoltare a societății, reprezintă nucleul sistemului de drept național și este garantul drepturilor și libertăților omului. Democrația nu poate fi construită decât pe supremaţia dreptului şi pe libertatea economică. Atâta timp cât înţelegem aceste lucruri nu pe ca nişte teze abstracte rupte dintr-un tratat de pedagogie, ci ca pe nişte temeiuri călăuzitoare a activităţii noastre cotidiene, vom avea piloni de sprijin în sânul societăţii noastre şi a comunităţii democratice internaţionale.

 

Onorată asistență,

 

Constituţia a stabilit dezideratul nostru comun de a avea o ţară prosperă în care să dorim să trăim. Azi de fiecare dintre noi şi de toţi împreună depinde când şi cum acest deziderat va deveni realitate. Pentru oamenii țării noastre avem datoria să consolidăm un model de dezvoltare care să se fundamenteze pe bunăstare şi libertate pentru fiecare, în care fiecare să aibă o şansă corectă să reuşească în viaţă. Ştiu că va veni o zi în care nu va conta culoarea puterii politice. Când fiecare exerciţiu electoral va genera o guvernare care să dezvolte proiecte, nu să o ia de la capăt. Constituţia oferă toate instrumentele necesare în acest sens. Ceea ce a lipsit adesea clasei politice de-a lungul istoriei noastre recente a fost capacitatea de a gândi şi a acţiona în numele raţiunii de stat. Aceasta este cauza principală a suferinţelor oamenilor şi am ferma convingere că această stare de lucruri trebuie imediat depăşită. Vom trece peste aceste provocări cu responsabilitate şi încredere, iar cetăţeanul trebuie să ştie că avem o soluţie clară: consens politic şi societal pentru ducerea la îndeplinire a proiectului nostru de ţară - integrarea în UE şi trai pentru fiecare ca în Europa. Aşa cum Constituţia este una, aşa şi noi trebuie să fim uniţi şi hotărâţi pentru a ajunge acolo unde moldovenii merită. Dacă spuneam despre Legea fundamentală că este certificatul de naştere al democraţiei noastre, pasul următor este obţinerea paşaportului european.

 

Trebuie să recunosc că în contextul modernizării ţării rolul Curţii Constituţionale a fost şi rămâne unul inestimabil. Vom înţelege încă în timp profunzimea acestuia. Mă voi limita doar să spun că, în momentele de derivă politică şi socială, Curtea a fost adesea elementul stabilizator care a constrâns actorii politici să rămână în câmpul legalităţii, apărând uneori cu o îndârjire vecină cu sacrificiul interesul celor mulți. După ce am preluat Moldova în ianuarie într-un moment foarte greu, sper să ne obișnuim definitiv cu stabilitatea şi să fie cât mai puțin nevoie de rolul stabilizator şi de intervenția decisivă a Curții Constituționale. Nu ne mai dorim nici crize politice, nici constituționale.

 

În această zi simbolică, vreau să le mulțumesc tuturor celor care, servind în această instituție, au contribuit la consolidarea tinerei noastre democrații; am credința că, pe măsură ce învăţăm din trecut şi ne urmăm proiectul de ţară, nu doar prestigiul Curții va creşte, ci şi calitatea şi recunoașterea democrației noastre.        

 

În altă ordine de idei, vreau să menționez că fiecare an aduce noi experienţe, noi hotărâri ale Curţii Constituţionale, noi tendinţe în doctrina constituţională. Toate acestea pun într-o nouă lumină nu doar conţinutul şi spiritul Constituţiei, ci scot în evidenţa profunzimea respectului şi seriozitatea angajamentului nostru faţă de Constituţie. Constituția şi deciziile Curții se respecta nu doar atunci când ne convine, ci în fiecare zi! De aceea văd esențial ca tinerii noștri să învețe în școli aspectele esențiale ale Constituției și ale devenirii noastre democratice.

 

Cred cu tărie că puterea Constituţiei stă nu doar în paginile scrise, ci în spiritul ei. Soliditatea Legii Supreme se bazează pe valorile pe care e clădită o societate, pe tradiții, pe idei, pe obiceiuri, pe dialogul politic şi public dintre instituţii. Şi am ferma convingere că respectul pentru principiile şi valorile stipulate în Constituţie poate fi consolidat prin faptele fiecăruia din noi. Aceasta este o lecţie nu doar pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova, ci pentru fiecare responsabil politic: cu cât mai mică va fi distanţa dintre spiritul Constituţiei şi principiile deciziei publice, cu atât va fi mai puternică democraţia noastră.

 

În încheiere, vreau să doresc tuturor celor prezenți în această sală succese în activitatea fundamentală și deloc ușoară de consolidare a valorilor democratice și europene consacrate în Constituția Republicii Moldova! Să învățăm nu doar să respectăm, ci și să iubim Constituția în fiecare zi!

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30