icon

Iurie Leancă: Proiectul „Livada Moldovei” va atrage investiţii în economie şi va crea locuri de muncă

18-09-2014 14:11
2,547

Prim-ministrul Iurie Leancă, împreună cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer, şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, au vizitat livada de mere din satul Zăicana, Criuleni, unde au anunţat aprobarea unui nou proiect de investiţii în economia Republicii Moldova.

 

Este vorba despre proiectul „Livada Moldovei", care prevede acordarea de către Banca Europeană de Investiții (BEI) a unui împrumut de 120 de milioane de euro, în condiții avantajoase, pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii din sectorul horticol.

 

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că proiectul vine într-o perioadă importantă pentru agricultorii de la noi, inclusiv în contextul restricţiilor la exporturi pe piaţa din Est, dar şi a deschiderii pieţei europene pentru produsele moldoveneşti. „Noi trebuie să facem așa încât deschiderea pieței UE să fie una facilitată și, având Zona de Liber Schimb, exportatorii noștri să poată să ajungă pe piața europeană. Și nu ne limităm doar la piața UE, ci negociem și cu alți parteneri comerciali", a subliniat șeful Executivului.

 

Premierul a mai menţionat că proiectul este important prin abordarea complexă a sectorului - de la producere până la vânzare. Astfel, vor fi făcute investiţii în tehnologii şi echipamente, va fi oferită asistenţă instituţiilor responsabile de certificarea, testarea şi acreditarea produselor. De asemenea, se va pune accent pe calitatea educaţiei de profil, dar şi marketing, promovarea pe noi pieţe de desfacere.

 

 „Sunt convins că produsele moldovenești vor ajunge și pe piața consumatorului european, dar și pe alte piețe. Astfel de investiții înseamnă nu doar tehnologii foarte moderne, ci înseamnă recolte foarte bune și înseamnă că produsul nostru este foarte competitiv", a precizat Iurie Leancă.

 

O inovaţie a proiectului „Livada Moldovei" este că acesta va fi disponibil şi prin intermediul companiilor de leasing. Acest fapt este important deoarece, odată cu deschiderea operațiunilor de leasing care, spre deosebire de creditul clasic, nu solicită gaj, oferă posibilităţi mai mari tinerilor antreprenori. „Prin asemenea intervenţii vrem să creştem accesibilitatea la aceste resurse, vrem ca fiecare să poată beneficia de ele, vrem să aducem o schimbare pozitivă în activitatea fiecărui antreprenor, indiferent de mărimea acestuia", a spus Iurie Leancă.

 

La rândul său, Wilhelm Molterer a declarat că BEI oferă această asistenţă pentru un sector-cheie al economiei Republicii Moldova. „Fondurile respective vor contribui la creşterea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova şi va permite țării să beneficieze de Zona de Liber Schimb cu UE ", a declarat vicepreşedintele BEI.

 

„Sunt profund impresionat de  progresele înregistrate de ţara dvs, domnule Prim-ministru. Vă felicit  pentru ratificarea Acordului de Asociere în Parlament este un pas enorm şi un rezultat al unei munci dificile, uneori chiar foarte  dificile al procesului de reforme, iar acum obţineţi beneficii.  Acum piaţa europeană este deschisă pentru produsele din ţara voastră  şi BEI  vă oferă suport  în acest proces", a mai spus Wilhelm Molterer.

 

Totodată, Şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat în cadrul evenimentului că Uniunea Europeană a aprobat un suport financiar de 64 milioane de euro pentru Programul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD). „Proiectul "Livada Moldovei" va constitui o bună sinergie cu acest program, care va contribui la implementarea Strategiei Agricole și realizarea unor scopuri și obiective comune de dezvoltare", a declarat Ambasadorul UE.

 

Proiectul va fi pus în aplicare prin intermediul Ministerelor Finanţelor şi al Agriculturii. Contribuţia BEI va constitui 300 de milioane de euro. Pe lângă aceasta, proiectul va fi finanțat prin fonduri proprii de la beneficiarii finali, împrumuturi de la băncile comerciale locale şi, eventual, subvenţii de la diverși donatori, inclusiv Comisia Europeană, prin Facilitatea de investiții pentru vecinătate (FIV).

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31