icon

Prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE a avut loc astăzi, la Bruxelles

16-03-2015 22:00
2,974

Şedinţa plenară a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini; Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn şi Prim-ministrul Republicii Moldova Chiril Gaburici.

 

Agenda întrunirii a vizat evaluarea progreselor înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului de Asociere şi desemnarea sarcinilor pentru perioada următoare. Prioritare în parcursul european al Republicii Moldova rămân a fi reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi stabilitatea sectorului bancar. Partenerii europeni au remarcat succesele obţinute de ţara noastră până în prezent. Relevant în acest sens este faptul că, în 2014, exporturile moldoveneşti pe piaţa UE au crescut cu aproximativ 10%, iar importurile cu 4%. De asemenea, s-au înregistrat progrese în armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene şi promovarea proiectelor ce ţin de asigurarea securităţii energetice.


Prim-ministrul Chiril Gaburici a menţionat că modernizarea ţării în conformitate cu cele mai înalte standarde europene şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor noştri constituie o prioritate a programului de guvernare. Premierul şi-a exprimat încrederea că aceasta este singura modalitate de a avansa în procesul de integrare europeană, inclusiv pe dimensiunea Parteneriatului Estic.

 

„Reuniunea de astăzi deschide un nou capitol în dialogul instituţional între Republica Moldova şi UE. Vom continua să conlucrăm cu instituțiile europene şi statele membre ale UE pentru a îndeplini obiectivele Acordului de Asociere, care vor aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Prim-ministrul.


Partenerii de dialog au stabilit la cel mai înalt nivel politic priorităţile pentru următoarea perioadă. Astfel, s-a convenit asupra domeniilor care necesită eforturi conjugate pentru realizarea reformelor în conformitate cu Memorandumul de înţelegere, semnat în 2014, care prevede o asistenţă financiară de 410 de milioane de euro în următorii trei ani. Oficialii europeni au reiterat disponibilitatea de a ne acorda în continuare consilierea şi asistenţa necesară.

 

La reuniune a participat şi ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, reprezentând Președinția rotativă a Uniunii Europene. Delegaţia Republicii Moldova a fost reprezentată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, şi ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30