icon

Starea de urgență, prelungită pentru 60 de zile. Natalia Gavrilița: „Avem nevoie de acest instrument pentru a proteja în continuare oamenii și economia națională”

06-10-2022 16:30
1,076

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova va fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 7 octombrie curent. Decizia a fost aprobată, astăzi, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că, de aproape un an, Guvernul este nevoit să activeze într-un context fără precedent pentru Republica Moldova, gestionând riscurile ce țin de aprovizionarea cu energie și crizele generate sau amplificate de războiul din Ucraina.

 

„Au fost 12 luni în care, zi de zi, am fost nevoiți să acționăm ca niște pompieri chemați să stingă incendii, uneori chiar mai multe focuri simultan. Dar, în permanență, viziunea noastră a fost ca starea de urgență să reprezinte un instrument pentru a proteja oamenii și economia națională, și  nu pentru a restrânge drepturi și libertăți fundamentale. Din păcate, astăzi nu putem spune „stop” stării de urgență și nu ne putem întoarce la viața de dinainte de 24 februarie. Situația excepțională, una cum nici Moldova, nici Europa, nici lumea nu au mai cunoscut de decenii, continuă, cu pierderi majore, începând cu vieți pierdute sau distruse”, a spus prim-ministra.

 

Șefa Executivului s-a referit la criza refugiaților, creșterile de prețuri la produsele de bază, întreruperea lanțurilor logistice, periclitarea siguranței alimentare, amenințările la adresa securității și ordinii publice. De asemenea, prim-ministra a vorbit despre amenințările asupra infrastructurii energetice din Ucraina, riscurile intensificării acțiunilor de tip hibrid ce vizează nemijlocit țara noastră, dar și riscul sistării integrale a furnizării de gaze, în contextul în care Gazprom nu își onorează obligațiile. „Sunt elemente care ne obligă să avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a reacționa rapid și eficient întru protejarea securității naționale, a vieții cetățenilor noștri și a oamenilor care s-au refugiat din calea ostilităților”, a menționat Natalia Gavrilița.

 

Potrivit prim-ministrei, autoritățile sunt în pregătiri pentru lunile ce vor urma, iar Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat deja câteva dispoziții, în beneficiul cetățenilor și agenților economici, afectați de criza în energie și de consecințele războiului. Astfel, au fost create premise pentru procurarea și stocarea gazelor naturale, a păcurei, cărbunilor și lemnelor, iar Energocomul a obținut licența de la ANRE România și poate vinde/cumpăra gaze naturale pe piața din România. A fost compensată creșterea facturilor la energie și facilitat accesul la lemne de foc, cu menținerea prețurilor de anul trecut la ocoalele silvice. 

 

De asemenea, în vederea reducerii consecințelor economice ale războiului, au fost limitate adaosurile comerciale la alimentele de bază, a fost facilitat exportul produselor agricole perisabile și accesul producătorilor autohtoni la piețe și târguri. Pentru a gestiona fluxul de refugiați, care au căutat adăpost în țara noastră, au fost simplificate condițiile de intrare în Republica Moldova, fiind asigurat procesul de studii, muncă și îngrijire medicală. „Subliniez că toate aceste măsuri nu ar fi fost posibile fără instrumentul constituțional al stării de urgență, pe care l-am folosit, după cum au văzut cetățenii acestei țări, cu moderație și bună credință”, a adăugat prim-ministra.

 

În același timp, nici războiul, nici criza energetică nu au împiedicat autoritățile să anunțe o serie de măsuri sociale, printre care oferirea ajutorului unic pensionarilor și angajaților din sectorul bugetar, creșterea salariului minim, a alocațiilor pentru copii cu vârsta până la 2 ani, precum și mărirea de aproape 3 ori a cuantumului granturilor pentru businessul autohton. Totodată, au crescut investițiile capitale în infrastructură și a fost demarată reforma justiției „Nu ne-am mulțumit să fim doar niște administratori ai unor crize, ci ne-am propus să punem Republica Moldova pe un făgaș al transformărilor profunde în vederea integrării europene - așa cum le-am promis oamenilor. Muncind mai mult - dublu, triplu - am acționat în paralel în ambele direcții: demararea reformelor cruciale pentru viitorul european al Republicii Moldova și adoptarea deciziilor rapide în condițiile stării de urgență”, a spus Natalia Gavrilița. 

 

Prim-ministra a accentuat că lumea de după războiul din Ucraina va fi diferită de cea până acum, iar în viitor urmează schimbări majore în privința modului în care va funcționa economia, modul în care va fi utilizată energia și garantată securitatea: „Eu cred că e o datorie morală să fim de partea bună a istoriei și să lăsăm urmașilor noștri drept moștenire o țară care face parte din lumea liberă și este pregătită să facă față provocărilor sociale, economice și tehnologice din următoarele decenii. De aceea, pe lângă solicitarea de a aproba prelungirea stării de urgență, fac un apel către toți moldovenii să sprijine demersul de a reclădi din temelie Republica Moldova, să-și aducă contribuția proprie la construcția unui viitor european, mai bun și mai prosper, în unitate, solidaritate, și pace”.

 

Discursul prim-ministrei Natalia Gavrilița : https://bit.ly/3e8XE1S

 

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31