icon

Uniunea Europeană susține Guvernul în implementarea reformei de cercetare-dezvoltare

29-04-2016 14:19
964

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a avut, astăzi, o întâlnire cu șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, Ministrul Educației, Corina Fusu și viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu. Oficialii au discutat despre reforma domeniului cercetare-dezvoltare și modificarea Codului cu privire la știință și inovare.

 

Viceprim-ministrul a menționat despre importanța reformei în domeniul cercetare-dezvoltare prin crearea Agenției Naționale pentru Cercetare-Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic, precum și a Consiliului Interministerial pentru coordonarea politicilor în domeniu. În acest context, Gheorghe Brega a atras atenția asupra conexiunii slabe dintre cercetare, educație și mediul de afaceri, lipsa unui cadru legislativ care ar susține transferul tehnologic. Vicepremierul a subliniat importanța expertizei europene și suportului tehnic pentru implementarea Codului cu privire la știință și inovare.

 

La rândul său, Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola, a apreciat înalt efortul Guvernului în implementarea reformei de cercetare-dezvoltare, menționând că această reformă vizează multiple domenii, care vor atrage după sine schimbări instituționale, inclusiv în sistemul învățământului superior și al mediului de afaceri. Șeful Delegației Uniunii Europene și-a exprimat susținerea privind realizarea reformei prin acordarea în continuare a asistenței tehnice necesare Guvernului Republicii Moldova, menționînd că este nevoie de o cooperare aprofundată atât la nivel național, cât și la internațional.

 

Menționăm că, Ministerul Educației în comun cu Ministerul Economiei și Academia de Științe a elaborat proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului cu privire la știință și inovare. Conform planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, reforma instituțională a domeniilor Cercetare-Dezvoltare, Inovație și Transfer Tehnologic trebuie să fie realizată pînă la 1 septembrie 2016.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31