icon

Cabinetul de miniștri a desemnat reprezentanții Guvernului în Parlament și la Curtea Constituțională, dar și a stabilit programul de audiență a cetățenilor în toate autoritățile publice

02-10-2019 16:34
8,530

- În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat Planul privind specialitățile științifice la programul de postdoctorat pentru anul 2020. Pregătirea cadrelor ştiințifice prin postdoctorat reprezintă o prioritate națională, care se regăsește în  documentele de politici și planurile de dezvoltare a instituțiilor de învățământ superior și a organizațiilor din domeniile cercetării și inovării. Planul conține, ca și anul precedent, 23 de locuri cu finanțare la buget, în domeniile prioritare strategice pentru țară precum: sănătate, agricultura durabilă, securitate alimentară și siguranța alimentelor, dar și provocările societale. Ulterior, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare va organiza concursul pentru selectarea candidaților care vor beneficia de locurile cu finanțare la buget.

 

- Tot astăzi, Executivul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Eficiență Energetică. Proiectul prevede completarea categoriei de funcționari ce pot face parte din Consiliul Agenției. Până acum, componența Consiliului se aproba prin ordin de către directorul Agenției și era formată din 7 membri cu statut permanent, funcționari publici de conducere de nivel superior din cadrul APC sau alte persoane cu funcții de conducere desemnate prin ordin. În vederea deblocării activității Consiliului, se propune ca din componența acestuia să facă parte și persoane cu funcții de demnitate publică. Astfel, vor fi desemnați câte un reprezentant al organului de specialitate al  administrației  publice centrale din următoarele domenii: energetic, construcțiilor, dezvoltării regionale, mediului, finanțelor, domeniul sănătății, dar și cel al educației. Totodată, alte modificări ale Regulamentului presupun acordarea dreptului de convocare a ședințelor Consiliului Agenției și directorului Agenției (anterior, ședințele Consiliului erau convocate doar de către președintele Consiliului). De asemenea, alte modificări adoptate astăzi în cadrul ședinței de Guvern, prevăd ca Agenția poate propune Consiliului să decidă asupra finanțării sau cofinanțării proiectelor-pilot.

 

- Cabinetul de miniștri a votat desemnarea dnei Veronica Mihailov-Moraru, secretar  de  stat  al Ministerului Justiției, în calitate de reprezentant al Guvernului în Parlament și reprezentant supleant al Guvernului la Curtea Constituțională și a dlui Laurențiu Hadîrcă, de asemenea secretar de stat al Ministerului Justiției, – reprezentant al Guvernului la Curtea Constituțională și reprezentant supleant al Guvernului în Parlament.

 

- De asemenea, Executivul a stabilit programul audiență a populației în toate autoritățile publice. Proiectul precizează și mecanismul de monitorizare a rezultatelor  examinării  petițiilor  prin obligativitatea prezentării Guvernului unui raport anual. În context, cetățenii vor putea fi primiți în audiență de către Prim-ministru, viceprim-miniștri, miniștri și conducători ai altor autorități administrative centrale, de către secretarii generali și secretarii generali adjuncți ai Guvernului, secretarii generali ai ministerelor, secretarii de stat și conducătorii altor autorități administrative centrale sau  subdiviziunilor structurale, în a treia zi de vineri a lunii, conform programului de lucru. Totodată, audiența populației, de către autoritățile publice va fi organizată nu doar pentru cetățenii  moldoveni,  dar  și  pentru  alte  categorii  de  persoane  care  locuiesc  pe  teritoriul Republicii Moldova, precum cetățenii străini sau apatrizii. ,,Cetățenii au foarte multe probleme și o să aibă foarte multe probleme atât timp cât acest stat nu o să înceapă să funcționeze la toate nivelurile, cât fiecare instituție nu o să-și facă treaba. De aceea, cu mare responsabilitate îi ascultăm pe cetățeni și cu la fel de mare responsabilitate ne asigurăm că instituțiile statului la toate nivelurile încep să funcționeze. Pentru că foarte multe din problemele cetățenilor trebuie să se rezolve până a ajunge la ministru sau Prim-ministru, dacă statul ar fi unul funcțional”, a precizat premierul Maia Sandu.

 

- Cabinetul de miniștri a decis numirea dlor Alexandru Dubălari și Sergiu Gherciu în calitate de secretari de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar dl Nicolae Rediță a fost numit director general al Agenției Relații Interetnice.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31