icon

Comisia Guvernamentală pentru Reintegrarea Țării s-a întrunit într-o nouă reuniune

19-08-2020 17:19
663

Astăzi, s-a desfășurat ședința Comisiei Guvernamentale pentru Reintegrarea Țării (CGRȚ), fiind examinată situația curentă privind soluționarea conflictului transnistrean, situația în Zona de Securitate, subiectul telecomunicațiilor, precum și alte subiecte de interes. 

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a informat despre evoluția situației pe dosarul transnistrean și impactul pandemiei noului coronavirus asupra interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol și despre eforturile de a debloca libera circulație în această perioadă.
 

În perioada pandemică, Biroul Politici de Reintegrare a acordat asistență pe marginea a peste 500 de adresări, sesizând constant reprezentantul politic de la Tiraspol și actorii formatului de negocieri „5+2”, cu solicitarea insistentă de a elimina necondiționat barierele nejustificate în calea liberei circulații și de a respecta drepturile inalienabile ale cetățenilor.
 

La data de 17 august curent, cele 37 de posturi ilegale au fost reduse la 15 posturi ilegale și 4 drumuri blocate, care continuă să împiedice libera circulație pentru populație.
 

Accesul prin alte artere de comunicații, precum feribotul gestionat de ÎS Bac Molovata, inclusiv creșterea fluxului de persoane, pasageri și mărfuri a devenit supraaglomerat, iar soluții alternative fiind necesar a fi identificate, pe lângă extinderea programului de lucru și cursele suplimentare.
 

Cristina Lesnic a prezentat dinamica pozitivă cu privire la evidența în Registrul de stat al populației a cetățenilor moldoveni, fiind documentați în corespundere cu legislația Republicii Moldova. La fel, a fost prezentată, membrilor Comisiei, dinamica de înmatriculare a mijloacelor de transport cu plăcuțe de model neutru, astfel ajungând la 4070 de autovehicule cu acte procesate, precum și preschimbarea aproximativ a 15 mii de permise de conducere de model național.
 

Un aspect important a vizat, dinamica reuniunilor grupurilor de lucru sectoriale la nivel de experți, fiind organizate în total 23 de ședințe (or doar pe parcursul întregului an 2019- fiind 21 ședințe).
 

În Zona de Securitate acțiunile cu caracter unilateral adoptate de Tiraspol, încalcă actele statutare ale Comisiei Unificate de Control, obstrucționând drepturile omului, accesul la libera circulație, la serviciile medicale și alte aspecte umanitare. Cazurile individuale și sesizările persoanelor în adresa Biroului politici de reintegrare au fost examinate cu prioritate.
 

În cadrul reuniunii, s-a constatat că anumite procese și acte normative ce țin de unele activități economice în regiunea transnistreană urmează să fie ajustate sau/și completate, fiind necesară instituirea unui Grup de lucru pentru revizuirea cadrului național și adaptarea la realitatea curentă.
 

De asemenea, a fost audiată situația în domeniul telecomunicațiilor pentru asigurarea interconexiunii dintre ambele maluri ale Nistrului, nivelul de implementare a deciziei protocolare, dificultățile și problemele întimpinate.
 

Tematica instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană și mobilitatea de mișcare a elevilor, profesorilor, dar și a personalului auxiliar a constituit un subiect de actualitate din perspectiva asigurării tuturor condițiilor necesare pentru eliminarea barierelor în libera circulație.
 

Membrii Comisiei au făcut un schimb de opinii cu privire la realizările obținute ca urmare a ședinței pentru reintegrarea țării, dar și viitorii pași în procesul de consolidare a măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31