icon

Decizii de compromis, adoptate de Comisia Unificată de Control

31-01-2020 11:44
638

La data de 30 ianuarie, membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la Bender, pentru a continua examinarea subiectelor de pe agenda aprobată săptămâna precedentă.

 

În acest sens, s-a revenit asupra problemei legate de instalarea abuzivă a unui post vamal mobil  de către partea transnistreană la 20 ianuarie curent pe traseul dintre satele Roghi și Molovata Nouă, delegația Republicii Moldova insistând că este inadmisibilă orice încercare de a împiedica libera circulație a persoanelor și bunurilor în Zona de Securitate. Propunerea de compromis, acceptată de celelalte componente, a venit din partea  delegației Federației Ruse. Astfel, raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 15-21 ianuarie 2020 a fost aprobat cu fixarea în procesul-verbal a angajamentului părților de a respecta necondiționat deciziile semnate anterior.

 

La fel, prin eforturi comune, s-a reușit găsirea unei soluții de compromis pe marginea unui alt raport al Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru 13-19 februarie 2019, rămas în atenția Comisiei timp de aproape un an. În acea perioadă observatorii militari ai Forțelor Mixte de Pacificare au documentat aplicațiile desfășurate abuziv de către structurile de forță transnistrene în orașul Bender, recunoscut prin Acordul moldo-rus din 21 iulie 1992 drept raion cu regim sporit de securitate. Astfel, în cadrul ședinței de ieri, membrii Comisiei au pus în sarcina delegației transnistrene prezentarea informațiilor pertinente cu privire la încălcarea reflectată în raport.

 

Alte 5 rapoarte ale Comandamentului Militar Întrunit, care conțin referințe la cazurile de instalare ilegală a posturilor mobile de „grăniceri” în orașul Bender, au fost lăsate fără aprobare. Delegația Republicii Moldova consideră că o decizie în privința acestora poate fi luată doar în contextul includerii pe ordinea de zi și examinării subiectului privind verificarea și analiza în ansamblu a stării de lucruri în Zona de Securitate, ca urmare a intențiilor Tiraspolului de a trasa o așa-numită „frontieră” în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare. Amintim că o propunere de compromis a înaintat în acest sens delegația Federației Ruse la 18 iulie 2019, fiind susținută de către delegația Republicii Moldova, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisia Unificată de Control. Opunerea părții transnistrene face imposibilă inițierea acestui proces și deblocarea luării deciziilor asupra rapoartelor în cauză.

 

În cadrul ședinței, Comisia a dispus Comandamentului Militar Întrunit să organizeze interacțiunea eficientă cu militarii și organele de drept pe aspecte ce țin de armamentul, munițiile și substanțele explozive depistate și predate de către populația civilă.

 

Delegația Republicii Moldovabîn Comisia Unificată de Control

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30