Declarația prim-ministrei Natalia Gavrilița privind situația din domeniul energetic

19-01-2022 14:32
869

Am venit în fața voastră azi ca să clarificăm anumite lucruri și să anunțăm din timp seria de evenimente care urmează să aibă loc. Vin cu rugămintea să informați cetățenii ca să asigurăm o maximă transparență și înțelegere a evenimentelor din următoarele zile.

 

Țin să vă informez că ieri compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA MoldovaGaz prin care anunță intenția de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Cu alte cuvinte avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul de sistare a livrărilor de gaze naturale.

 

Acesta se întâmplă pentru că MoldovaGaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze. Vă amintesc, că în anii precedenți, Gazprom a permis Moldovagaz să acumuleze devieri negative pe perioada de iarnă, care erau achitate în următoarele luni. Acum când prețurile sunt anormal de înalte, compania nu mai acceptă asemenea practici, chiar dacă prevederile contractuale au rămas aceleași.

 

În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină.

 

Anunț că azi la 13.00 se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale. Comisia va analiza situația formată pe piața gazelor naturale. Ulterior, la 15.00, va avea loc ședința Guvernului. După ședința Guvernului vom organiza o conferință de presă în care vom informa despre deciziile luate. În cadrul conferinței din această seară vom răspunde la toate întrebările voastre.

 

Poziția mea la Comisia pentru Situații Excepționale va fi de a solicita Parlamentului instituire stării de urgență în domeniul energetic. În acest scenariu, mâine dimineață voi merge în Parlament să solicit acest lucru, iar dacă Parlamentul va susține decizia, mâine voi convoca din nou Comisia pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul opririi livrărilor de gaze naturale către consumatorii din Republica Moldova. Este vorba, în special, despre amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și achitarea anticipată de către Guvern a compensațiilor pentru luna ianuarie și februarie.

 

Țin să menționez că în toată această perioadă, Guvernul a monitorizat zilnic situația pe piața gazelor și a întreprins toate măsurile, inclusiv prin CSE și Consiliul de Observatori al Gazprom, pentru ca să fie găsite soluții comerciale pentru ca MoldovaGaz să-și onoreze obligațiile față de consumatorii din Moldova. Guvernul intervine cu măsuri extraordinare doar după ce soluțiile comerciale au fost epuizate, pentru a asigura furnizarea gazelor naturale pentru cetățeni și a asigura securitatea energetică.

 

Reamintim că preocuparea principală a Guvernului este să ajute familiile și gospodăriile casnice, în special cele cu venituri mici, să treacă peste această criză a prețurilor. De aceea ieri am anunțat creșterea compensațiilor pentru energia termică și simplificarea procedurii de aplicare pentru ajutorul pentru perioada rece a anului. În caz că vor crește tarifele la gaze, vom veni cu măsuri adiționale de suport.

 

Agenda publică

Iulie 2022

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31