Declarațiile prim-ministrei Natalia Gavrilița privind noile compensații oferite de Guvern

26-01-2022 16:18
3,223

Am avut azi o ședință de lucru în care am discutat despre prețurile la gazele naturale. Am făcut calcule și am luat decizia că ne putem permite noi compensații. De aceea am un mesaj important pentru cetățeni. 

 

Indiferent de decizia pe care o va lua ANRE referitor la solicitarea MoldovaGaz, fie că acceptă prețul propus de companie, fie că aprobă o creștere mai mică de preț, pentru consumatorii casnici tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați nu se va schimba. Repet - pentru consumatorii casnici de gaze naturale, tariful în februarie și martie pentru primii 150 de metri cubi consumați nu va crește. Vom rămâne la mecanismul în care primii 50 de metri cubi vor costa 6,8 lei, iar următorii 100 de metri cubi, pînă la 150, vor costa 7,9 lei.

 

Mai mult. Am decis că vom veni cu programe de compensații și pentru anumiți agenți economici. Referitor la aceste compensații, avem în lucru mai multe scenarii, dar ceea ce pot spune la acest moment este că Guvernul va susține întreprinderile consumatoare de gaz care produc bunuri de primă necesitate - pâine, lapte, alte alimente; și companiile mici și mijlocii consumatoare de gaze naturale.

 

Luăm în calcul și alte programe care ar putea duce la creșterea puterii de cumpărare a unor categorii de angajați și pentru familiile vulnerabile. 

 

Eu știu că cetățenii fac economie de agent termic și îi rog să țină cont în continuare de acest program și să depună efort să nu consume mai mult de 150 de metri cubi, pentru a menține factura mai mică.

 

Eu știu că mulți deja fac tot ce pot, dar în acest an prioritatea tuturor - companii, autorități locale, Guvern, proiecte, trebuie să fie securitatea și eficiența energetică. Am citit astăzi cu mare plăcere o știre despre grădinița DoReMicii din Călărași. Cu o investiție de circa 1 milion de euro din partea Germaniei, instituția a fost construită în baza unui sistem modern de eficiență energetică. S-au aplicat tehnologii moderne de încălzire, inclusiv geotermale și solare, iar factura pentru încălzire a scăzut cu 90% față de anii precedenți.

 

Noi deja am aprobat în Guvern investiții majore din partea BERD și BEI pentru izolarea termica a clădirilor publice, în special spitale. Aceste eforturi vor continua și vom prioritiza și alte proiecte de eficiență energetică, inclusiv la nivel local. Aplicând măsuri de eficiență energetică, aproape fiecare casă, fiecare instituție publică din Moldova poate reduce pierderile de căldură cu 70-80%. În acest an am ajuns în sfârșit să înțelegem și noi ceea ce țări mult mai bogate, cum ar fi Germania, Danemarca sau Suedia demult au înțeles și au implementat - că investițiile în eficiență energetică întorc înzecit fiecare bănuț.

 

Îndemnul meu e să intrăm în următoarea iarnă mult mai pregătiți, indiferent de evoluția prețului la gaz.

 

Tot la subiectul prețurilor vreau să mai fac o remarcă importantă. Țara noastră trece printr-o perioadă deloc ușoară pentru economie. Un risc în plus în această perioadă  sunt abuzurile de pe piață. Observăm unele creșteri la prețuri absolut nejustificate. Prețurile sunt dictate de piață, iar în Moldova - prea des se întâmplă ca acestea să fie dictate de monopoluri sau înțelegeri de  cartel. Nu pot înțelege de ce prețurile la același produs diferă atât de mult dacă e să comparăm prețul de la piețele agricole cu cele din rețelele de magazine. Aceste decalaje nu au nici o justificare economică. 

 

Vreau să fie clar: nu Guvernul și nu Parlamentul crește prețurile. Dimpotrivă, Guvernul face tot posibilul ca să protejeze cetățenii de scumpiri. Și întreprindem măsuri pentru ca această criză să afecteze într-o măsură mai mică cetățenii. 

 

Guvernul va fi în continuare alături de oameni și nu va permite unui grup restrâns de interese să ne saboteze eforturile. 

 

Solicit colegilor de la Ministerul Economiei și Ministerului Finanțelor să examineze de urgență posibilitatea de a extinde lista produselor de importanță socială pentru care este limitat adaosul comercial.

 

Agenda publică

August 2022

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31