Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu: „Am reușit, să asigurăm o stabilitate a prețurilor la medicamente, dar și un volum mai mare de produse farmaceutice compensate”

29-07-2022 10:21
109

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a oferit mai multe explicații referitoare la tendințele de pe piața produselor farmaceutice, în contextul în care  una din preocupările majore ale oamenilor este creșterea prețurilor. „Am reușit, în condițiile unei inflații semnificative, să asigurăm o stabilitate a prețurilor la medicamente pe piața Republicii Moldova, dar și un volum mai mare de produse farmaceutice sunt compensate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM)”, spune Dragoș Guțu.

 

„Dacă analizăm structura medicamentelor la care au crescut sau scăzut prețurile, constatăm că s-a atestat preponderent creșterea prețurilor la medicamentele eliberate în farmacii fără prescripție medicală, care sunt neesențiale și care nu sunt compensate de stat. În schimb, s-a menținut sau chiar a scăzut prețul la medicamentele compensate, care se administrează pentru tratarea patologiilor cronice”, menționează Dragoș Guțu. Iar eventualele ajustări de preț sunt mult mai mici decât rata inflației, adaugă conducătorul agenției. 

 

În plus, directorul agenției conchide că unii cetățeni confundă medicamentele eliberate cu prescriere medicală și suplimentele alimentare (de exemplu, siropurile de tusă sau unele vitaminele). Suplimentele alimentare sunt în responsabilitatea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Legea medicamentului nu le reglementează.

 

Importurile neautorizate au fost limitate

 

O altă explicație a faptului că prețurile la unele medicamente au crescut, cu excepția suplimentelor alimentare, este că anumite produse farmaceutice sunt introduse pe piață prin procedura de import neautorizat, caz în care prețurile nu pot fi supuse controlului de stat. Acest fenomen s-ar fi atestat inclusiv în contextul pandemiei de Covid-19, când a existat deficit de anumite preparate medicamentoase, spune directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

 

„De exemplu, au crescut prețurile la anticoagulante, la baza cărora este heparina. În timpul pandemiei, cererea pe piața internațională pentru această substanță activă a crescut brusc și, respectiv, aceasta a influențat prețul materiei prime. O altă categorie de medicamente sunt antiviralele. În cazul importului produselor neînregistrate, importatorul poate să-l introducă pe piață cu orice preț, neplafonat. Noi însă am oprit această practică pentru majoritatea produselor farmaceutice, anunțând criterii clare de selecție”, mai comentează Dragoș Guțu.

 

Medicamentele din Ucraina, admise și în limba ucraineană

 

Ucraina întotdeauna a fost un furnizor important de medicamente pentru piața moldovenească, având peste 100 de producători farmaceutici. Potrivit lui Dragoș Guțu, primele două săptămâni de la începutul războiului au fost mai critice, acum se atestă o reluare a exporturilor de medicamente în volum de 80%-90%. Ca să se faciliteze importul medicamentelor din Ucraina, Republica Moldova a început sa accepte ambalajele cu inscripții în limba ucraineană (pe perioada stării de urgență).

 

În contextul războiului din țara vecină, o altă problemă a devenit importul medicamentelor din China și India care se făcea prin portul din Odesa. Actualmente, livrările au fost redirecționate în portul Constanța din România, Salonic din Grecia sau Istanbul din Turcia. La fel, din cauze logistice, a devenit mai dificilă livrarea medicamentelor din Belarus și Federația Rusă, însă, potrivit directorului agenției, acestea nu sunt în cantități comparabile cu cele din Ucraina și livrările nu s-au întrerupt.

 

„Costurile logistice suplimentare, cauzate de războiul din Ucraina, nu se răsfrâng direct asupra prețului medicamentelor din două motive. În primul rând, pentru că prețul medicamentului este stabilit pentru un an și nu poate fi modificat, iar al doilea motiv este că industria farmaceutică este una profitabilă și aceste costuri logistice suplimentare pot fi asimilate pe moment de producători”,  susține Dragoș Guțu.

 

Prețurile la medicamente nu vor crește în viitorul apropiat

 

Directorul agenției dă asigurări că, datorită mecanismului de control de stat al prețurilor la medicamente, în viitorul apropiat nu se așteaptă o creșterea a prețurilor. Iar pentru a evita orice risc de deficit de produse farmaceutice în țară, în caz de necesitate, poate fi aplicat instrumentul de import neautorizat.

 

„Când vom începe nouă rundă de revizuire a prețurilor, cel mai probabil, vom merge pe niște ajustări de prețuri care să includă cheltuielile de forță majoră, însă vor fi cu siguranță sub nivelul inflației”, punctează el.  

 

„Am făcut o analiză a prețurilor la medicamente în regiune și am constatat că în Republica Moldova prețurile sunt mai mici decât în toate țările din spațiul CSI. Drept dovadă este faptul că noi avem și un volum important de reexport al medicamentelor în spațiul CSI. Dacă prețurile în aceste state ar fi mai mici, e clar că n-ar fi importate. Dacă facem comparație cu situația în țările vecine, noi avem datele unui studiu pe 50 cele mai solicitate produse farmaceutice, atunci vedem că aceste produse sunt mai ieftine decât în Ucraina. În România prețurile sunt aproape ca la noi, poate în unele cazuri mai mici, doar că în România și adaosurile comerciale în farmacii sunt mai mari decât la noi. Plus la asta, România a adoptat o politică de a avea cele mai mici prețuri la medicamente la nivelul UE, iar piața produselor farmaceutice este de 20 de ori mai mare ca piața Republicii Moldova”, menționează Dragoș Guțu.

 

Piața medicamentelor în cifre

 

4059 de produse farmaceutice sunt înregistrate în nomenclatorul de stat al Republicii Moldova, la ora actuală

3000 este numărul de produse prețul cărora a fost revizuit în ultimele nouă luni de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

60% din medicamentele esențiale au rămas la nivelul prețurilor de anul trecut

163 de denumiri comune internaţionale sunt incluse în lista medicamentelor compensate

60% - 100% este proporția de compensare a prețului la medicamente

 

Agenda publică

August 2022

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31