icon

Discursul premierului Natalia Gavrilița, la evenimentul „Ziua Pieței de Capital din Moldova” la sediul Bursei de Valori din Londra

15-11-2021 14:22
407

Astăzi este o zi importantă pentru Moldova. Sunt onorată să mă aflu aici, pe această scenă, pentru a reprezenta țara mea și pentru a vă vorbi despre angajamentele pe care guvernul nostru și le-a asumat cu exact 100 de zile în urmă.

În iulie am avut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare prin care am obținut un mandat puternic pentru combaterea corupției, bună guvernare și dezvoltare economică. Pentru prima dată în ultimii 12 ani, atât Parlamentul, Președinția, cât și Guvernul sunt aliniate și conduc țara în aceeași direcție, una care reflectă voința majorității covârșitoare a poporului moldovenesc.

Agenda noastră de reformă este ambițioasă, îndrăzneață și urgentă. Avem sprijinul total al oamenilor, precum și al partenerilor noștri externi. În temeiul Acordului de Asociere și al Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, avem deja o agendă clară pentru următorii patru ani și ne angajăm pe deplin să adoptăm și să implementăm toate prevederile necesare pentru a moderniza țara noastră în baza celor mai bune practici europene.

Una dintre principalele priorități ale agendei de reformă a Guvernului este reforma justiției, care implică o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Este crucial atât pentru cetățenii noștri, cât și pentru comunitatea de afaceri și investitorii străini să aibă încredere în instituții, să aibă stabilitate și predictibilitate. Reforma justiției va contribui la fortificarea sistemului de justiție și consolidarea instituțiilor noastre, făcându-le mai receptive, eficiente și oneste.

Aceasta va fi o reformă socială, dar și o reformă economică. Un sistem de justiție echitabil, independent și responsabil este fundamentul funcționării democrației, dar și o precondiție a unei economii de piață funcționale.

Trebuie să facem mult mai multe pentru a combate corupția și a penaliza corupția la nivel înalt care a dominat politica noastră în trecut. Chiar din prima zi de la preluarea mandatului, guvernul meu a adoptat principiul toleranță zero față de corupție. Lucrăm pentru a crea o administrație guvernamentală mai deschisă, transparentă și echitabilă și pentru a asigura o bună guvernare în toate domeniile. Așa vom construi încrederea în Moldova ca destinație pentru afaceri și investiții și sunt sigură că eforturile noastre vor da roade.

Un alt domeniu important este digitalizarea serviciilor publice și a economiei. Pandemia de COVID-19 a dat doar impulsul necesar în acest scop și i-a determinat pe factorii de decizie să conștientizeze importanța accelerării procesului de transformare digitală a țării noastre.

Digitalizarea administrației publice și digitalizarea economiei ne vor ajuta să creăm un sistem integrat în care afacerile să poată interacționa între ele și cu instituțiile de stat, reducând timpul pierdut, birocrația și economisind resurse financiare.

Pentru prima dată, am numit în funcție un viceprim-ministru responsabil exclusiv de digitalizare. Credem că trebuie să acționăm rapid, să avansăm și să nu pierdem timpul. Suntem o țară mică și putem să ne autodepășim profitând de noile tehnologii. Joi, la propunerea Guvernului, Parlamentul a votat deja în a doua și ultima lectură un pachet care cuprinde mai multe legi privind digitalizarea.


Aceste schimbări asigură antreprenorilor posibilitatea înregistrării online a afacerii doar prin utilizarea unei semnături electronice calificate. Semnăturile electronice ale UE vor fi recunoscute în Moldova, ceea ce va permite interacțiunea ușoară cu autoritățile de stat în regim online, crearea unui ghișeu unic pentru anumite servicii furnizate cetățenilor și întreprinderilor și anularea necesității de a solicita diverse documente pe hârtie, fapt care împiedică dezvoltarea afacerilor.

 

Și acesta este abia începutul! Dorim să transformăm Moldova într-o țară cu adevărat atractivă în care soluțiile digitale sunt o normalitate, o soluție implicită și nu o excepție. Guvernul meu este pro-business: încurajăm investițiile, așa că aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara mea. Aș dori să deschid un canal de comunicare între piețele de capital și afacerile din Republica Moldova.

Guvernul pe care îl conduc a îmbunătățit deja credibilitatea și imaginea Republicii Moldova pe plan internațional prin acțiuni concrete, iar scopul nostru este, de asemenea, îmbunătățirea ratingului de credit al țării prin îmbunătățirea bunei guvernări. Cred cu tărie că o putem face.

Lucrăm în vederea creării condițiilor favorabile pentru ca fondurile de capital privat și fondurile de investiții să poată participa mai sigur la achiziționarea companiilor moldovenești prin toate instrumentele financiare disponibile pe piață.

Analizăm posibilitatea emiterii de euro obligațiuni guvernamentale pentru finanțarea proiectelor de importanță națională, care să ne îmbunătățească infrastructura.

De asemenea, susținem inițiativa globalizării afacerilor locale prin lansarea lor pe piețele internaționale de capital prin oferte publice inițiale (OPI) și/sau euro-obligațiuni. Știm că MAIB explorează oportunitățile de a intra pe piețele internaționale și, dacă vor decide să facă acest lucru, îi vom sprijini în această misiune.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30