icon

Discursul premierului Natalia Gavrilița în plenul Parlamentului, în legătură cu instituirea stării de urgență

22-10-2021 16:00
1,338

După cum cunoașteți, pe piața internațională de gaze naturale se atestă o criză majoră generată de creșterea cererii la gaze. Pe fonul acestui context global și european specific, de două luni suntem în negocieri intense cu Gazpormul. Negocierile nu sunt simple. Prețul la gazele naturale a crescut vertiginos și multe state europene au acum probleme de soluționat în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale. Moldova nu este o excepție din acest context global. Pe lângă situația dificilă din întreaga lume mai punem și dependența energetică a Moldovei față de un singur furnizor pe care l-a avut de 30 de ani. De 30 de ani Republica Moldova a negociat, a achiziționat și a procurat gaze exclusiv de la Gazprom. 

 

Moldova, în pofida schimbărilor de guverne, a fost un partener stabil al Gazpromului și și-a onorat obligațiunile prin contracte pe termen lung, cu volume stabile contractate. 

 

Guvernul continuă negocierile cu Gazprom. După cum știți, ieri la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivată și nici certitudinea că ea va fi atinsă în final.  

 

Între timp, pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mil. m3 de gaze pentru luna octombrie, necesarul fiind acoperit în mărime de doar 67 %. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemului de gaze naturale. Conform raportărilor zilnice ale SRL ”Moldovatransgaz”, presiunea în rețelele de transport astăzi a ajuns la 13,4 bar, ceea ce prezintă un risc major și iminent de declanșare a unei crize pe piața gazelor naturale.

 

În tot acest timp, Guvernul a purtat discuții și cu Gazprom și cu alți furnizori ca să asigure necesarul de gaze pentru menținerea presiunii în rețelele de transport și asigurarea accesului la gaze pentru consumatori. Am primi ajutor în acest sens și din partea Ucrainei, și din partea României, în cadrul acordurilor operaționale de echilibrare. 

 

Situația în care ne aflăm la moment arată cât de corectă a fost decizia țării noastre de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct fiind folosit și prin el am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. Suntem recunoscători mai ales Ucrainei pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale și susținerea majoră care a fost acordată în ultimele câteva săptămâni. 

 

Comunicăm că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a întreprins un set de măsuri și a solicitat în mod repetat, prin mai multe demersuri către întreprinderile din sectorul energetic realizarea acțiunilor necesare pentru depășirea situației în conformitate cu Planul de acțiuni pentru situații excepționale pe piața gazelor naturale aprobat prin Hotărârea Guvernului Nr. 207 din 2019. La data de 13 octombrie 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a constatat  apariția unei situații excepționale - situație de alertă pe piața gazelor naturale. 

 

Planul pe care l-am menționat, la nivelul “Alertă”, prevede utilizarea de către furnizori a tuturor instrumentelor de piață pentru procurarea și furnizarea gazelor naturale. Deci, vedem că furnizorii au avut aproape 10 zile să rezolve situația care se crea cu deficitul volumelor și presiunea care a scăzut constant. 

 

Totuși, în demersurile recepționate de către MIDR, întreprinderile SRL ”Moldovatransgaz”, SA ”Moldovagaz”, dar și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică,  constată o situație critică și incapacitatea întreprinderilor de a acționa rapid în scopul soluționării problemelor semnalate, din cauza cadrului normativ existent. Atât SRL ”MoldovaTransgaz”, сât și SA ”Moldovagaz” au constatat că nu pot soluționa problema asigurării cu gaze naturale cu forțe proprii și au solicitat Guvernului Republicii Moldova și Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova implicarea în rezolvarea acestei situații. De asemenea, ANRE în demersurile sale a confirmat necesitatea unor măsuri care depășesc cadrul normativ existent pentru soluționarea problemei create. Astfel, s-a constatat că principalele companii din domeniul gazelor nu își pot îndeplini sarcinile stabilite de legislația în vigoare în scopul furnizării gazelor naturale pentru consumatori.  

 

În aceste condiții, suntem impuși să ne mișcăm urgent pe planul de alternativă. Planul de alternativă presupune achiziționare a gazului din alte surse și acest fapt presupune modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru achiziții, adoptarea unor reguli și proceduri clare de achiziții, monitorizarea proceselor și intervenția promptă prin decizii, atunci când este necesar. 

 

Însă instrumentele legale disponibile și competențele Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova în contextul stării de alertă pe piața gazelor naturale nu sunt suficiente pentru depășirea situației din sectorul energetic. 

În special actele normative  în vigoare (inclusiv: Legea nr.74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, Legea nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Legea nr.181/2014 finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, Regulile pieței gazelor naturale aprobat prin Hotărârea ANRE nr 534/2019 și altele), depășesc atribuțiile Comisiei, în contextul stării de alertă pe piața gazelor naturale  și prevederile Regulamentului Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

 

În asemenea condiții, am convocat azi dimineața ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Am audiat raportul pe sector și am luat anumite decizii. În cadrul acestei Comisii, s-a constatat din nou imposibilitatea furnizorilor de a asigura în mod urgent presiunea în țevi și furnizarea gazului pentru consumatori. În aceste condiții, Comisia a luat decizia să solicit de la Guvern și Parlament instituirea stării de urgență. Imediat după aceasta a avut loc ședința de Guvern, în care am votat solicitarea către Parlament de a institui starea de urgență, și acum sunt aici, la tribuna Parlamentului, cu explicații de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și vă solicit votul în acest sens.

 

Stimați deputați, Guvernul vă propune un proiect de măsuri care trebuie trebuie luate de urgență pentru a răspunde acestui risc de sistare a furnizării gazelor. Guvernul și alte autorități trebuie să ia decizii prompte, rapide și să asigure servicii calitative pentru cetățeni.  

 

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la actele normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:

a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; 

b)  familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;

c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

 

Noi vă asigurăm că vom acționa în limitele competențelor delegate cu maximă diligență, iar Parlamentul la rândul său va asigura controlul respectării cu bună credință a acestui demers necesar pentru acest moment.

 

Eu reprezint azi, în fața voastră, un Guvern care găsește soluții nu le tergiversează. Un Guvern care este în stare să își asume decizii complicate. Dar vă asigur, aceste decizii sunt foarte bine calculate, analizate și gândite în detalii, și nu pentru că ne construim paravane după care să ne ascundem eventual, ci pentru ca orice decizie pe care o facem să fie transparentă, bine-intenționată și constructivă, în folosul cetățeanului. Nu negociem pe ascuns interesul național. 

 

Cum vom proceda mai departe:

 

După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vom pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață, așteptăm să vină răspunsul de la traderi și vom institui o procedură transparentă pentru a efectua achiziția, o procedură care va fi monitorizată și auditată în timpul procedurii și ulterior. 

 

Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale.

 

În acest context, propun Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Fac apel către colegii și colegele mele de partid. Întotdeauna am dat dovadă de unitate în momente grele și de turnură pentru țara noastră. Din 2016 dăm dovadă de integritate a deciziilor pe care le facem. Contez și în acest caz pe votul dumneavoastră. 

 

Deputați și deputate ai partidelor ȘOR și BCS, aveți azi o șansă de a demonstra întregii țări și cetățenilor care v-au votat cu încredere că o să-i slujiți conștiincios, că meritați locurile în parlament, că țineți la suveranitatea statului și mai ales la bunăstarea cetățenilor acestui stat. 

 

Iar mesajul meu către cetățeni rămâne același - Moldova va avea gaz natural! 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30