Discursul prim-ministrei Natalia Gavrilița, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului

27-01-2022 15:42
1,611

Bună ziua,
Dragi prieteni,

Suntem aici ca să comemorăm victimele holocaustului, o crimă care ne-a arătat limitele umanității. Este greu de imaginat lumea în care oamenii uciși de mașinăria statului în anii 30-40 ar fi trăit, creat, format familii, lăsat urmași. Ar fi fost o altă lume, o lume cu mai multe descoperiri științifice, cu mai multe idei, cu mai multe opere de artă, cu o economie mai puternică.

 

Pierderea acestui potențial uman e o tragedie enormă pentru toți. Și e o tragedie enormă pentru comunitățile de evrei și romi care de secole locuiesc pe aceste pământuri și care au fost mereu un element important din mozaicul cultural moldovenesc. Holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma statul totalitar condus de ură. Pentru a evita repetarea unor astfel de crime luptăm în fiecare zi pentru democrație, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru transparența și responsabilizarea instituțiilor statului, pentru pace. 

 

Istoria e predată și se învață cu hărți, iar hărțile, din păcate, reprezintă doar teritorii nu și oameni. Dacă hărțile ar arăta oamenii, atunci am înțelege că nimeni, niciodată, nu a cîștigat vreun război. Nici o ideologie, nici un teritoriu nu justifică lacrimile unei mame care își deplânge copilul.

 

În această perioadă dificilă pentru întreaga umanitate, în care avem comunități lovite de pandemie și criză economică trebuie să pledăm răspicat pentru pace, pentru soluții, pentru bună înțelegere și cooperare. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri ca tragedia holocaustului să fie cunoscută și cercetată de noile generații, iar costul urii să fie înțeles de fiecare.

 

Agenda publică

Iulie 2022

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31