icon

Discursul prim-ministrei Natalia Gavrilița, privind ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și a României din 11 februarie curent

08-02-2022 11:29
2,402

Dragi jurnaliști, vă mulțumesc pentru efort și acceptarea invitației noastre,

 

După cum știți, vineri, 11 februarie va avea loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și a României. Este un eveniment dorit de noi de la preluarea mandatului, dar care, din cauze politice și pandemice, este organizat acum, în februarie.

 

Este o ședință la care ambele părți au lucrat mult, pentru a rezolva probleme reale ale cetățenilor și pentru a aduce un impact major dezvoltării relațiilor dintre țările noastre.

 

Printre deciziile pe care le vom lua sunt și cele legate de reducerea și eliminarea unor tarife de roaming, ceea ce va economisi pentru cetățenii noștri zeci de milioane de lei pe an. Vom semna acorduri care se vor finaliza cu reparația și construcția de noi poduri, e vorba în special despre podul de la Ungheni, care va impulsiona activitatea economică în vestul țării.

 

Azi vreau să vorbesc despre o altă decizie care va avea impact direct asupra bunăstării oamenilor. România va acorda Moldovei un grant în valoare de 100 de milioane de euro, pe care îl vom putea accesa pe parcursul următorilor ani.

 

Istoria acestei decizii e lungă. Încă în 2014 Guvernul României și-a asumat o decizie similară. Pe parcursul anilor guvernele Republicii Moldova au putut absorbi doar aproximativ 35 de milioane din acea sumă. Restul sumei, din cauza atitudinii guvernării precedente a fost oprită. Una din primele acțiuni ale noului Guvern a fost să convingă partea română să revadă decizia și să reia acel proiect, pentru ca să putem accesa banii în beneficiul cetățenilor noștri. Am reușit să convingem prietenii din România, nu doar să reia programul, ci să-l repornim din nou, cu suma reîntregită, de 100 de milioane de euro. E o contribuție importantă pe care ne asumăm să o folosim cu maximă eficiență. 

 

Vineri vom semna acordul prin care această sumă va fi pusă la dispoziția Republicii Moldova.

 

Proiectele spre care vor merge banii, urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare. Eu vă pot spune acum care este intenția noastră pentru acești bani. În primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pornit de Guvern acum câteva luni.

 

Asta ar însemna o contribuție consistentă a României la dezvoltarea regiunilor și satelor din Republica Moldova, prin finanțarea unor obiecte sociale și de infrastructură. E vorba de grădinițe, școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, iluminare stradală și proiecte de antreprenoriat social. E vorba de bani care vor ajunge la oamenii din regiuni prin intermediul programului Satul European.

 

Aceste investiții vor genera și dezvoltare economică, și noi locuri de muncă, pentru că, pe lângă fondurile suplimentare pentru drumuri, pe care primarii le-au primit în noul buget, vor  exista fonduri mult mai mari pe care primariile le vor putea accesa din programul Satul European, spre beneficiul locuitorilor.

 

În acest sens, anunț că mâine, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va avea consultări cu primarii din Republica Moldova pentru a identifica varianta optimă de depunere a dosarelor și atribuire a sumelor de finanțare pentru proiecte în cadrul Fondului de Dezvoltare Regională și Locală. Dorința noastră e ca fluxul de proiecte să fie gestionat în mod transparent, fără influența criteriilor politice sau ideologice. Toate localitățile vor avea acces la aceste fonduri pentru că beneficiarii proiectelor sunt sătenii, nu primarii.  

 

Repet - poziția acestui Guvern e ca cea mai mare parte a acestor bani să meargă în dezvoltarea localităților și regiunilor. Cealaltă parte va merge către alte domenii, de menționat în special proiecte culturale, cum ar fi investițiile în Teatrului Național, Sala cu Orgă  și alte incinte culturale, proiecte în domeniul mass-media precum și alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale.

 

Am ținut să aduc aceste precizări pentru că știu că pentru oameni 100 de milioane e doar o cifră. Înțelegem ușor ce înseamnă acest suport când vedem străzi reparate și iluminate, sisteme de aprovizionare cu apă și stații de epurare, grădinițe și școli reparate și echipate pentru procesul educațional, afaceri pornite cu suport financiar sub formă de grant.

 

Ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României va aduce și alte vești bune pentru cetățenii ambelor țări.

 

Mâine vom organiza tradiționala conferință de presă după ședința Guvernului, în cadrul căreia vă voi răspunde la toate întrebările dvs.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 

Agenda publică

Iunie 2022

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30