icon

Discursul prim-ministrei Natalia Gavrilița, în urma ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României

11-02-2022 14:49
1,843
”Am onoarea și deosebita plăcere să organizăm azi la Chișinău ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României. După cum se vede din rezultate, a fost o ședință de lucru, nu una festivă. Ambele echipe au venit determinate și pregătite să utilizeze la maxim oportunitățile de pe agenda bilaterală pentru acțiuni cu impact direct asupra calității vieții oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
 
În acest sens, o semnificație aparte o are decizia de a construi un pod nou peste Prut. E vorba de podul care va uni două localități cu același nume - Ungheni. E un pod care va aduce bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Și nu e vorba doar de combustibil și timp economisit pentru călătorie, ci inclusiv de sentimentul de apropiere, care va genera noi oportunități de angajare, noi fluxuri de turiști și consumatori și noi afaceri create atât în Ungheni, cât și la Iași. Prin construcția acestui pod Iașiul se apropie de Chișinău, iar Chișinăul se conectează direct cu rețeaua de autostrăzi europene.
 
Este primul pod nou care va lega malurile Prutului, după independență.
 
M-am bucurat mult să comunic direct cu reprezentanții noului Guvern de la București. Avem mare noroc că pe dimensiunea Republicii Moldova există o abordare comună a tuturor forțelor politice din România. Sperăm că prin astfel de parteneriate îi vom convinge pe toți actorii politici din Moldova că cetățenii au numai de câștigat din această cooperare.
 
Dincolo de emoțiile pozitive și deschiderea extraordinară pe care am simțit-o din partea premierului Nicolae Ciucă și a membrilor Guvernului domniei sale, am avut și înțelegere pe dimensiunea proiectelor discutate, dar și o productivitate fantastică privind proiectele de viitor și ideile de aprofundare a colaborării noastre spre binele oamenilor de pe  ambele maluri ale Prutului.
 
Îmi exprim satisfacția și recunoștința pentru aprobarea unor proiecte majore, unul din ele fiind Fondul de 100 de milioane de euro, pus la dispoziție sub formă de donație, pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova. Sunt bani care vor aduce dezvoltare în regiunile Moldovei, vor crea locuri de muncă, se vor transforma în infrastructură care să facă viața comunităților mai bună - acces la apă de calitate, stații de epurare, servicii publice de calitate, proiecte culturale și de dezvoltare a turismului.
 
La fel, nu pot trece cu vederea acordul privind serviciile de roaming. Acestea urmează să se ieftinească semnificativ pentru utilizatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova și din România. E vorba de reducerea drastică a tarifelor pentru apeluri primite și servicii de internet, și eliminarea tarifului de roaming pentru apeluri efectuate de cetățenii ambelor țări care trec Prutul.
 
Doresc să menționez în mod special Memorandumul privind cooperarea în domeniul securității energetice. Criza energetică globală, care a afectat și Republica Moldova, a fost o nevoie în care s-au văzut prietenii. Suportul oferit de Uniunea Europeană, țările-membre ale Uniunii Europene, și în mod special România a fost esențial pentru depășirea momentelor celor mai critice prin care am trecut noi în octombrie. În contextul proiectelor energetice majore pe care le desfășoară România, inclusiv pe dimensiunea extragerii și stocării de gaze naturale, dar și pe dezvoltarea capacităților de producere a energiei electrice, e nevoie de urgentarea eforturilor de interconexiune energetică.
 
Am acordat azi colegilor din România Certificatul privind executarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de S.R.L. ”Eurotransgaz” prin Contractul de vânzare-cumpărare la concursul investițional al complexului patrimonial unic Î.S. ”Vestmoldtransgaz”, ceea ce reprezintă punctul final din construcția gazoductului Iași-Chișinău. Guvernul nostru, imediat de la învestire, a deblocat procesele legate de interconectarea prin linii electrice de înaltă tensiune și aici am avut o colaborare foarte bună cu colegii din România.
 
Au fost semnate și alte documente importante, privind digitalizarea, învățământul, cercetarea, pregătirea funcționarilor publici și cooperarea pe dimensiunea justiției și combaterii corupției.
 
A fost o agendă bilaterală încărcată, ceea ce ne bucură, și sunt încrezătoare că în viitorul apropiat vom veni cu noi vești bune și realizări.
 
Vă mulțumesc”.
 

Agenda publică

August 2022

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31