icon

Discursul Prim-ministrului Maia Sandu, în cadrul conferinței anuale organizată de Valdas Adamkus, fost președinte al Lituaniei

22-08-2019 17:10
17,190

Stimate Președinte Adamkus,

 

Sunt încântată să particip, pentru al treilea an consecutiv, la conferința de nivel înalt organizată de dumneavoastră. Anul trecut am fost aici ca politician de opoziție dintr-o țară cu un regim politic opresiv.

 

Astăzi sunt aici în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova, conducând un Guvern ale cărui obiective prioritare sunt construirea instituțiilor democratice, combaterea corupției și restabilirea încrederii cetățenilor în țara lor.

 

Schimbările recente din Moldova demonstrează, încă o dată, că regimurile autoritare nu pot submina dorința oamenilor de a trăi fără a fi asupriți și înșelați.

 

Le sunt recunoscătoare președintelui Adamkus, președintelui Nauseda, ministrului Linkevicius, ambasadorului Pavilionis și multor altora pentru contribuția lor personală la menținerea libertății și democrației în Europa de Est și pentru sprijinul acordat pentru viitorul european al Republicii Moldova.

 

Este o onoare pentru mine să mă aflu la Vilnius în ajunul celei de-a 30-a aniversări a Lanțului Libertății. Două milioane de oameni s-au ținut de mâini, la 23 august 1989, pentru a crea un lanț uman care se întindea de-a lungul celor trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania, în semn de protest împotriva zilei infame în care Pactul Molotov-Ribbentrop și protocoalele sale secrete au împărțit Europa de Est între Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

 

În această zi, în anul 1989, cele trei țări baltice au arătat lumii întregi că sunt gata să se sacrifice pentru independență. Au luptat din greu pentru dreptul de a-și alege propria cale și au ales viitorul în UE și NATO. Pactul germano-sovietic din 1939 a avut consecințe grave și asupra țării mele și a devenit unul dintre strigătele de durere ale mișcării noastre pentru independență.

 

Astăzi am două mesaje-cheie. În primul rând, țările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice. Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărți din nou Europa de Est în sfere de influență. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. Ultima încercare se referă la o tranzacție de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată și altor state din regiune, în mod special Ucrainei.

 

În mod cert, acest lucru a cauzat îngrijorare printre vecinii noștri și principalii parteneri strategici - Ucraina și România - care sunt foarte preocupați de tentativele de a utiliza Moldova drept teren de încercare pentru împărțirea țărilor din regiune în sfere de influență.

 

Vreau să subliniez că actualul guvern se opune categoric unor astfel de intenții și idei, indiferent de forma și maniera lor. Sunt recunoscătoare partenerilor noștri occidentali pentru respingerea hotărâtă a ofertelor de a se implica în astfel de tranzacții, care amenință să cufunde regiunea în haosul unei competiții dintre marile puteri. Vă îndemn pe toți să respingeți cu fermitate orice plan de acest fel.

 

Nimeni nu poate atribui unei țări statutul de zonă-tampon. După experiența dureroasă din trecut, Europa a învățat o lecție că astfel de tranzacții duc la dezastru. O Europă întreagă și liberă înseamnă că țările din fosta Uniune Sovietică, ca și țările baltice anterior, trebuie să aibă dreptul să își realizeze aspirațiile fără ingerință externă! Pentru Moldova, această aspirație și interesul național fundamental reprezintă integrarea europeană.

 

În al doilea rând, vreau să accentuez că niciun conflict – fie înghețat, ca în cazul regiunii transnistrene, fie în curs de desfășurare, precum în cazul Donbass – nu ar trebui utilizat pentru a limita suveranitatea și alegerea suverană a statelor postsovietice.

 

Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenție de creare a federației între Moldova și regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menține Republica Moldova într-o zonă gri între Est și Vest și ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în UE.

 

Nu vom accepta un astfel de plan. Vedem diferit soluționarea acestui conflict. În primul rând, trebuie să combatem infracțiunile și contrabanda care au avut loc prin intermediul acestei regiuni cu participarea foștilor oficiali moldoveni, să asigurăm libertatea de mișcare și respectarea drepturilor omului, să deschidem oportunități economice și să oferim regiunii diverse stimulente economice bazate pe producție și comerț, nu pe contrabandă și fraudă. Doar atunci putem analiza o soluționare politică a conflictului.

 

Am beneficiat cel mai mult de Acordul de Asociere și de accesul la comerțul liber pe piața UE. DCFTA rămâne piatra de temelie a politicii noastre comerciale. Vrem să avem acces și la zona de liber schimb a CSI pentru produsele noastre și să nu ne confruntăm cu restricții comerciale nejustificate.

 

Dar a venit momentul să încetăm să considerăm alegerea noastră suverană de integrare în UE ca o amenințare și un joc cu sumă nulă și cred că a venit momentul ca Uniunea Europeană să ofere o foaie de parcurs mai ambițioasă pentru extinderea UE către țările care au făcut această alegere pentru ele însele și sunt gata să implementeze un program de reforme ample.

 

Astăzi, Europa poate rămâne întreagă și liberă numai dacă țările apără principiile care au făcut posibilă existența UE – libertatea de a alege, drepturile omului și respingerea fermă a tranzacțiilor dintre marile puteri care împart statele mai mici diferitelor sfere de influență.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31