icon

Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

a) pentru maturi - actul de identitate național (buletin/card de identitate), pașaport ordinar;
b) pentru minori - certificatul de naștere/certificatul се atestă nașterea copilului eliberat de instituția medicală, actul de identitate național (buletinul/card de identitate), pașaport ordinar. La trecerea frontierei de către copiii care nu dețin niciun act asupra lor, dar sunt însoțiți de către părinți li se permite traversarea frontierei, cu îndeplinirea formalităților de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Da, însă conducătorul auto are obligația procurării în termen de 24 de ore din momentul traversării frontierei de stat а asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule. Pe perioada stării de urgență s-a suspendat obligativitatea deținerii Vinietei.

La trecerea frontierei de stat pe partea moldovenească nu se solicită procura (declarația de acord) pentru copii minori în cazul în care este însoțit doar de un părinte;

Nu e nevoie prezentarea certificatului de vaccinare sau a testului.

Refugiații din Ucraina au dreptul să intre în Republica Moldova cu animalele de companie fără a prezenta certificatele sanitare veterinare sau pașapoartele acestora.

Autoritățile de frontieră permit traversarea frontierei de copii neînsoțiți, precum și a copiilor însoțiți de adulți ce nu sunt membri de familie ai minorului. 

La trecerea frontierei de către copiii care nu dețin niciun act asupra lor, dar sunt însoțiți de către părinți li se permite traversarea frontierei, cu îndeplinirea formalităților de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. 

Atât pentru cetățenii ucraineni cât și pentru cetățenii străini, care vin din Ucraina, se aplică aceleași reguli de traversare a frontierei de stat. Cetățenii străini care vin din Ucraina sunt exceptați de la deținerea unei vize de intrare, care în condiții obișnuite ar avea nevoie de aceasta.

Intrarea în România este permisă cu prezentarea pașaportului biometric sau simplu. Dacă nu dețineți un pașaport valid, puteți intra în România, aplicând pentru azil.

Pentru mai multe întrebări și răspunsuri despre regulile de intrare și ședere în România, vă rugăm să vizitați https://dopomoha.ro/

Pentru detalii exacte, inclusiv pentru alte state UE, se recomandă contactarea directă a misiunii diplomatice pentru care este exprimată intenția de călătorie.
Alternativ, se recomandă contactarea Ambasada Ucrainei din Republica Moldova, sau la o misiune diplomatică a Ucrainei acreditată pentru statul de destinație.

Unele acte de călătorie pot fi obținute la Ambasada/Consulatul Ucrainei. Pentru detalii se recomandă contactarea directă a misiunii diplomatice sau oficiului consular al Ucrainei.

Cetățenii străini sunt asigurați cu traducător în cazul unor proceduri judiciare sau în orice etapă a procedurii de azil. 

Cetățenii Ucrainei vor avea dreptul de a munci pe teritoriul RM fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă, doar în baza contractului individual de muncă cu durată determinată, iar restul cetățenilor străini, doar în procedură de obținere a dreptului de ședere în acest sens, prin procedura stabilită de Legea privind regimul străinilor (200/2010), sau în calitate de solicitant de azil.

În mod obișnuit, străinii se pot afla în Republica Moldova pentru o perioada care nu depășește perioada de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Statul de refugiat este solicitat, atunci când aflarea persoanei în statul de origine prezintă pericol pentru viața acestuia. Drepturile solicitantului de azil sunt descrise în Legea 270/2008 privind azilul în Republica Moldova. Detaliile despre aceste drepturi pot fi obținute la linia verde instituită de Biroul Migrație și Azil - 0 8000 15 27.

Cetățenii străini pot rămâne legal în țară până la 90 zile pe parcursul a 180 zile.

Procedura de acordare a statutului de refugiat este gratuită. Pentru mai multe detalii se recomandă contactarea linia verde instituită de Biroul Migrație și Azil - 0 8000 15 27

Întrebări frecvente

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31