Legislația în domeniul prevenirii și combaterii criminalității informatice va fi completată

03-06-2022 15:14
293

Instituțiile responsabile de prevenirea și combaterea criminalității informatice din Republica Moldova vor înainta  inițiative de modificare a legislației în domeniu, cu scopul de a consolida cooperarea autorităților competente în domeniu și a îmbunătăți reziliența cibernetică.

 

Discuții despre contracararea criminalității informatice și necesitatea îmbunătățirii cadrului legal la acest capitol au fost purtate în cadrul unei ședințe, desfășurate la 3 iunie 2022, cu participareaViceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU, a Procurorului – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Sergiu RUSU, precum și a Directorului Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Gheorghe PANTAZ.

 

În cadrul ședinței s-a discutat despre provocările din sfera securității cibernetice și situațiile de criză în context regional, despre amenințările cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale și amenințările hibride. De asemenea, participanții s-au referit la anumite aspecte ce țin de cadrul normativ existent, lacunele legislației în domeniu și necesitatea stringentă de ajustare a acesteia în vederea creării instrumentelor de contracarare a atacurilor cibernetice.

 

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie ȚURCANU a precizat că, în conformitate cu Strategia Securității Informaționale a Republicii Moldova și a cadrului legislativ/normativ european și internațional, țara noastră trebuie să întreprindă anumite acțiuni în domeniu, iar în context regional, se impune modificarea legislației și realizarea mai multor acțiuni pentru asigurarea securitatății cibernetice, în regim de urgență.

 

Totodată, participanții au conventi că, în scurt timp, urmează a fi  prezentate propuneri pentru inițierea procesului de promovare și consultare a modificărilor în regim de urgență asupra cadrului normativ în domeniul prevenirii și combaterii criminalităţii informatice.

 

În același context, PCCOCS va oferi suportul necesar în vederea fortificării capacității acestei instituții în ceea ce privește investigarea infracțiunilor informatice și a celor din domeniul telecomunicațiilor, precum și vor fi standardizate procedurile de investigație.  

 

Agenda publică

Iulie 2022

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31