icon

Principiile de activitate şi sarcinile

Principiile de activitate şi sarcinile

  • Sarcina de bază a delegaţiei Republicii Moldova în CUC este organizarea monitorizării situaţiei în zona de securitate şi adoptarea deciziilor, în bază de consens al părţilor, cu caracter preventiv, orientate spre menţinerea păcii şi a ordinii de drept în procesul de pacificare.

 

  • Delegaţia Republicii Moldova în CUC reprezintă interesele Republicii Moldova şi acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

 

  • Delegaţia Republicii Moldova în CUC, în corespundere cu atribuţiile ce îi revin, coordonează activitatea contingentului forţelor de menţinere a păcii din partea Republicii Moldova şi observatorilor militari, dirijează activitatea organelor de drept în funcţie de specificul zonei de securitate.

 

  • Membrii şi experţii cu statut permanent din cadrul delegaţiei Republicii Moldova în CUC trebuie să manifeste o atitudine obiectivă şi imparţială la reflectarea situaţiei create în zona de securitate şi pe teritoriile adiacente, să evalueze derularea evenimentelor şi situaţia în baza faptelor şi evenimentelor expuse în rapoartele Comandamentului Militar Unificat, informaţiilor şi datelor exacte, verificate şi prezentate de organele competente.

 

  • Conducîndu-se de deciziile adoptate în cadrul CUC, delegaţia Republicii Moldova participă la realizarea măsurilor orientate spre asigurarea păcii şi a ordinii de drept în zona de securitate, precum şi la clarificarea cauzelor şi circumstanţelor ce conduc la neîndeplinirea sau blocarea realizării acordurilor (înţelegerilor) adoptate anterior, la încălcarea prevederilor deciziilor luate în cadrul CUC, relevă şi înlătură cauzele şi condiţiile ce conduc la destabilizarea situaţiei în zona de securitate, întreprinde măsuri de cercetare, sub toate aspectele, a incidentelor în zona de responsabilitate, înaintează propuneri privind ameliorarea situaţiei, în caz de agravare a acesteia.

 

  • În scopul realizării sarcinilor ce îi revin, membrii şi experţii cu statut permanent din cadrul delegaţiei Republicii Moldova în CUC colaborează permanent cu autorităţile administraţiei publice centrale şi cele locale şi au dreptul de acces fără impedimente la întreprinderi, instituţii şi organizaţii, indiferent de forma lor de proprietate sau de organizare juridică, inclusiv la unităţile militare, amplasate în zona de securitate.

 

  • Deciziile adoptate în baza consensului în CUC, orientate spre menţinerea păcii în zona de securitate, au caracter obligatoriu în zona de securitate şi pe teritoriile adiacente pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, autorităţile administraţiei publice centrale şi cele locale, organizaţiile obşteşti şi cele nonguvernamentale, alte instituţii.

 

  • În vederea consolidării conlucrării organelor administraţiei publice pentru menţinerea păcii şi a ordinii de drept în zona de securitate, eficientizării conducerii forţelor de pacificare şi activităţii organelor de menţinere a ordinii de drept, delegaţia Republicii Moldova în CUC este în drept să facă recomandări conducătorilor autorităţilor administraţiei publice privind aspectul activităţii în zona de securitate.

 

  • În scopul asigurării transparenţei activităţii sale, delegaţia Republicii Moldova în CUC prezintă cu regularitate informaţii şi comunicate în mijloacele de informare în masă.

     

 

Regulamentul delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

 

Hotărîrea Guvernului nr.  744 din  03.10.2011 „pentru aprobarea Regulamentului cu privire la activitatea delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control"

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30