Realizarea obiectivelor de pe agenda comună, în atenția premierilor Pavel Filip și Volodimir Groisman

12-04-2018 17:40
2,488

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman, în marja lucrărilor Forumului de Securitate de la Kiev. Oficialii au discutat aspecte actuale de pe agenda comună, cu accent pe realizarea obiectivelor din Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene.

 

În discuții, părțile au salutat promulgarea legii privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. Vă mulțumim pentru susținerea acordată în soluționarea problemei transnistrene. Fără ajutorul Ucrainei nu ne-am fi putut atinge rezultatele pe care le avem astăzi”, a subliniat Pavel Filip.

 

Totodată, premierii au apreciat finalizarea procedurilor necesare pentru semnarea Acordurilor privind liberalizarea transportului auto și aerian. Ei au menționat că aplicarea acestor documente va ridica la un nivel calitativ nou relațiile bilaterale.

 

Totodată, prim-ministrul Pavel Filip a evidențiat importanța facilitării călătoriilor reciproce prin oferirea pentru transportatorii de mărfuri și pasageri a posibilității de a se afla pe teritoriul țării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile. Premierii au convenit că acest document ar putea fi semnat în timpul vizitei ministrului moldovean de Externe la Kiev, programată pentru luna mai curent.

 

Pavel Filip a vorbit și despre importanța stabilirii condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. În acest sens a fost semnată o adresare  comună către Comisia Europeană pentru efectuarea unui studiu privind impactul Hidrocentralei asupra bazinului râului Nistru și a fost creată și o comisie mixtă bilaterală.  

 

Premierii au discutat și despre relațiile comerciale bilaterale, care sunt în ascensiune. Volumul schimburilor comerciale dintre țări a sporit în anul trecut cu 30%, față de 2016, atingând cifra 885 milioane de dolari.

 

Pavel Filip și Volodimir Groisman au subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării eforturilor pentru a face faţă provocărilor de securitate regională, în contextul conflictelor teritoriale existente în cele două țări. Pavel Filip a menționat, în context, că Republica Moldova susține independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

 

Guvernul de la Chişinău va acorda și în acest an 150 de bilete pentru odihna și reabilitarea elevilor din zona de conflict din regiunile estice ale Ucrainei. Este un ajutor poate nu atât de semnificativ, dar simbolic, care vorbeşte despre relațiile apropiate dintre țările noastre", a spus Pavel Filip.

 

Premierul Pavel Filip l-a invitat pe omologul său ucrainean să viziteze Republica Moldova în iulie curent, când va avea loc summit-ul GUAM, președinția acestei structuri fiind preluată de țara noastră.

 

Agenda publică

August 2022

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31