Republica Moldova înregistrează progrese remarcabile în domeniul tehnologiilor inovaționale

21-07-2022 23:47
167

Vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a participat la cea de-a doua ediție a evenimentului SUM IT UP, organizat la 21 iulie 2022 de Moldova IT Park (MITP), cu suportul FTA. Ediția din acest an a fost dedicată evoluției sectorului IT și perspectivelor de viitor tech prin prisma educației.

 

În cadrul evenimentului a fost prezentat progresul înregistrat de comunitatea MITP în 2021, cât și evoluția din ultimii 5 ani a tendințelor din sectorul IT. Rezultatele prezentate sunt impresionante:

-  numărul rezidenților MITP s-a triplat în 2021, față de 2018;

-  cifra de afaceri a atins 6.9 miliarde lei, înregistrând pentru al 2-lea an consecutiv o creștere de 37% față de anul precedent;

-  10% din exporturile totale ale țării provin din serviciile și produsele IT dezvoltate de rezidenții MITP;

- la finele anului 2021, MITP a ajuns să fie o comunitate a peste 15 000 de specialiști IT cu un salariu mediu lunar de 36 000 lei;

- volumul taxelor achitate de rezidenții MITP la bugetul public național, în perioada 2018-2021, a depășit 2 miliarde lei.

 

În alocuțiunea sa, viceprim-ministrul pentru digitalizare a apreciat înalt activitatea Moldova IT Park și a exprimat gratitudine pentru tot efortul și dedicația adusă întru dezvoltarea industriei IT din Moldova. „Moldova IT Park este cea mai dinamică și inovatoare comunitate din Republica Moldova, care s-a dezvoltat vertiginos și a întrecut sectoarele considerate pe parcursul secolelor cartea de vizită a țării noastre. Astăzi, inovațiile și tehnologiile informaționale prevalează asupra acelor ramuri tradiționale. Aceasta datorită comunității IT, care aduce soluții digitale în casele oamenilor, creează  locuri de muncă bine plătite, oferă posibilitatea tinerilor specialiști să-și vadă țara prosperând acasă, alături de părinți și copii, fiind împliniți pe plan profesional”, a declarat Iurie Țurcanu.

 

Vicepremierul a menționat că domeniul educației este unul din cele patru priorități pe agenda guvernamentală pentru transformare digitală, de rând cu sănătatea, economia și securitatea cibernetică. Iurie Țurcanu a reiterat deschiderea deplină a Guvernului pentru colaborare și susținere continuă a comunității IT, exprimându-și convingerea că succesul este posibil doar prin sinergia eforturilor și consolidarea forțelor sectorului public și cel privat, în beneficiul oamenilor și pentru prosperarea țării.

 

Evenimentul SUM IT UP  a constituit un bun prilej pentru dialog și schimb de păreri între rezidenții Parcului, reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare și comunitatea donatorilor MITP. În cadrul evenimentului au fost trasate o serie de obiective pentru viitor. În acest context, au fost prezentate mai multe studii, viziuni și proiecte care vizează perspectivele de dezvoltare ale unui ecosistem IT și inovare digitală focusată pe talente, competențe și valoare adăugată. S-a discutat despre contribuția mediului academic în pregătirea specialiștilor și dezvoltarea competențelor necesare unui sector progresist precum IT-ul. Printre obiectivele trasate se numără: consolidarea cooperării dintre mediul academic și cel privat în crearea celor mai bune condiții și celor mai reușite programe de studii adaptate la noile realități, valorificarea potențialului generațiilor tinere de talente și dezvoltarea oportunităților de reprofilare a specialiștilor care vor să îmbrățișeze o carieră IT.

Agenda publică

August 2022

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31