icon

Republica Moldova s-a alăturat Declarației pentru Viitorul Internetului

29-04-2022 14:45
658

Republica Moldova s-a alăturat Declarației pentru Viitorul Internetului (Declaration of the Future of the Internet). Declarația, precum și scrisoarea de răspuns a fost semnată de Viceprim-ministru pentru digitalizare Iurie Țurcanu.

 

Iurie Țurcanu: „Sunt încântat să confirm angajamentul Guvernului Republicii Moldova expus în textul Declarației și este onoarea noastră să ne alăturăm altor țări din regiune și să susținem această inițiativă”.

Potrivit Declarației, Uniunea Europeană, Statele Unite și alți parteneri internaționali care au propus această inițiativă, susțin un viitor pentru internet deschis, gratuit, global, interoperabil, de încredere și sigur și își afirmă angajamentul de a proteja și respecta drepturile omului în meiul online și în întreaga lume digitală. Până în prezent, 60 de parteneri au susținut Declarația, inclusiv toate statele membre ale UE, și se așteaptă ca mai multe țări să urmeze exemplul. 

Declarația pentru viitorul Internetului stabilește viziunea și principiile unui Internet de încredere. Totodată, documentul este menit să asigure semnatarii că utilizarea tehnologiilor digitale oferă statelor semnatare reziliență, încurajează democrația și respectul pentru drepturile omului, creează oportunități de inovare în ecosistemul digital, atât pentru guverne, cât și pentru sectorul de afaceri; menține legături între societăţi la nivel internaţional.

Moldova s-a pronunțat în favoarea viziunii și principiilor anunțate prin Declarație și s-a alăturat eforturilor altor țări din comunitatea europeană să lucreze spre împuternicirea sistemelor noastre democratice și promovarea participării active a fiecărui cetățean în procese democratice, asigurând și protejând intimitatea persoanelor, menținerea conectivității sigure și de încredere și promovarea unei economii globale libere și competitive.

Declarația pentru Viitorul Internetului a fost lansată la 28 aprilie 2022, la o reuniune ministerială hibridă organizată de Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă și găzduit peste 50 de parteneri din întreaga lume.

Semnatarii se angajează să colaboreze la cercetare și stabilirea de standarde, să împărtășească informații despre amenințările comune de securitate, să lucreze împreună pentru a combate criminalitatea cibernetică și să se abțină de la utilizarea internetului pentru a interfera cu procesele electorale sau politice. Principiile subliniază importanța confidențialității datelor cu caracter personal, potențialul fluxurilor de date gratuite bazate pe valori comune și nevoia de a proteja consumatorii de escrocherii online, produse nesigure și practici comerciale neloiale.

În vara anului 2022, se planifică un eveniment în care partenerii vor discuta despre modul în care Declarația și principiile sale pot edifica și sprijini viitorul internetului global. 

Textul integral al Declarației poate fi consultat aici: https://bit.ly/3knz3G3

Lista statelor semnatare ale Declarației aici: https://bit.ly/3vUVEz1

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31