icon

Revista ”INFOGOV” Nr.10/2014

În ediția curentă a revistei Guvernului „Infogov" apare o galerie foto cu Premierul Iurie Leancă și cu miniștrii care vin cu mesaje de încurajare pentru fermieri.

 

„Trecem printr-o perioadă dificilă, dar sunt convins că, dând dovadă de solidaritate și unitate, vom depăși problemele. Vom reveni pe piața din Est și o vom cuceri și pe cea din Vest. Deschiderea fără precedent, începând cu 1 septembrie, a pieței Uniunii Europene pentru mărfurile moldovenești ne oferă șansa de a ne impune ca un producător serios și credibil pentru consumatorul comunitar - trebuie doar să fim perseverenți și să nu renunțăm. De facto, nimeni nu se îndoiește de gustul și calitatea fructelor și legumelor noastre - și cred că acest lucru va prevala asupra intereselor politice", spune Iurie Leancăîn mesajul său.

 

Tot în numărul zece al revistei este publicat un reportaj, inclusiv imagini video, despre Victor Guţu, agricultor din raionul Soroca. Pe cele opt mii de hectare pe care le deţine, fermierul cultivă cereale, fructe şi legume, dar şi o frumoasă livadă de nuci. Miezul de nucă e vândut în Spania și Irak, unde este folosit la prepararea dulciurilor. Dar Victor Guțu este convins că nu se va opri aici pentru că, spune el, tot ce creşte pe nuc - frunzele, coaja, crengile şi, mai ales lemnul - aduce profit.

 

La fel, într-un interviu cu viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, aflăm răspuns la întrebarea: Ce şanse sunt ca să fie depăşită problema sancţiunilor ruseşti şi când?Totodată, oficialul spune că denunţarea Acordului de Asociere ar însemna consecinţe grave, pentru că va afecta cel puţin 50 la sută din comerţul moldovenesc extern. Ar mai însemna, automat, introducerea taxelor vamale la produsele autohtone, în situaţia în care multe industrii sunt deja dependente de piaţa europeană: zahărul, textilele, producerea de componente pentru industria auto.