icon

trm.md : Moldova insistă pe transformarea misiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o operaţiune civilă internaţională, declaraţie

trm.md : Moldova insistă pe transformarea misiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o operaţiune civilă internaţională, declaraţie

Moldova insistă în continuare pe transformarea misiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o operaţiune civilă internaţională. Anunţul a fost făcut de şefa Biroului de reintegrare, Cristina Lesnic, după manifestaţiile organizate cu prilejul celor 26 de ani de la înfiinţarea Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în Zona de Securitatea a Republicii Moldova. Mai mulţi militari moldoveni au fost premiaţi, relatează Moldova 1.

 

Ofiţerii postului de menţinere a păcii din Varniţa, Anenii Noi, spun că principala lor misiune este de a monitoriza situaţia în zona de securitate.



„Monitorizăm postul, observăm încălcările care se fac. Fără a primi o comandă oarecare, nu reacţionăm, nici într-un caz, doar monitorizăm”, a declarat plutonierul în unitatea militară, Teodor-Victor Caraiman.



„Am obţinut o experienţă enormă lucrând cu efectivul. Tatăl meu tot a fost militar, am crescut în aşa o familie. Suntem patru fete şi într-o mare măsură i-am îndeplinit visul tatălui”, a menționat căpitanul pe unitatea militară Varnița, Mariana Haruța.



În ultima perioadă, în Zona de Securitate au avut loc mai multe incidente. La începutul verii, trei coloane de unităţi de tehnică blindată şi militară ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse s-au deplasat neautorizat pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbnița.



„Situaţia care a fost la începutul lunii iunie este ieşită din comun. Comisia Unificată de Control şi comandamentul întrunit a întreprins toate măsurile pentru a reglementa situaţia dată, pentru a fixa şi preîntâmpina astfel de acţiuni”, a spus colonelul unității militare Varnița, Vasile Staver.



Autorităţile spun că vor insista ca misiunea de menţinere a păcii în zona de securitate să fie transformată în operaţiune civilă internaţională.



„Noi nu ne mai dorim ca acele blindate să se mai plimbe nestingherit în zona de securitate. Noi trebuie să pledăm ca instrumentele noastre să fie eficiente, pentru a asigura pacea şi liniştea în zona de securitate. Dacă vorbim din punct de vedere al timpului, e mai complicat, noi trebuie să descriem acum care sunt parametrii pentru mandatul internaţional şi să întreprindem paşii corespunzători pentru a avea acest mandat internaţional”, a menționat viceprim-ministru pentru reintegrare, Cristina Lesnic.



Moscova şi Tiraspolul resping, însă, orice iniţiativă în acest sens şi o califică drept inacceptabilă. Reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) consideră că demilitarizarea misiunii s-ar putea produce doar prin consens politic.



„Art.8 din Acord prevede că dacă o parte din pacificare ies din acord, a doua zi se desfiinţează CUC şi se retrag toate unităţile militare. Care unităţi s-or retrage de aici, de pacificare? Moldovenii, partea dreaptă, dar partea stângă ar rămânea pe loc. Federaţia Rusă va rămâne pe loc. Înseamnă că trebuie să fie consens”, a explicat membrul CUC, Ion Solonenco.



Forţele Mixte de Menţinere a Păcii în Zona de Securitatea au fost create în 1992. Misiunea este formată din contingente militare ale Federaţiei Ruse, Moldovei, Ucrainei şi regiunii transnistrene. În prezent sunt 15 posturi permanente ale forţelor de menţinere a păcii, iar efectivul misiunii este de 1.300 de militari.

 

https://www.trm.md/ro/social/moldova-insista-pe-transformarea-misiunii-de-men-inere-a-pacii-din-regiunea-transnistreana-intr-o-opera-iune-civila-interna-ionala-declara-ie/

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30