Zi istorică pentru Republica Moldova

17-06-2022 18:26
156

În perioada 16-17 iunie 2022, delegația Guvernului României, condusă de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Burduja, s-a aflat la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu.

 

Cea de-a doua zi a vizitei a coincis cu un eveniment istoric pentru Republica Moldova - Comisia Europeană a adoptat un aviz pozitiv cu privire la acordarea statutului de țară candidat pentru aderare la UE. Vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, împreună cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Burduja, au aflat această noutate în timpul întrevederii cu Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

 
Speakerul Parlamentului Republicii Moldova a salutat instituirea Comisiei mixte responsabile de implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România, precum și decizia privind elaborarea agendei comune și crearea spațiului digital comun România – Republica Moldova, aprobată la prima ședință a Comisiei din 16 iunie 2022. Potrivit Președintelui Parlamentului, votarea legilor care să apropie cetățenii de serviciile publice și să simplifice procesul de obținere a actelor și documentelor este una din prioritățile de bază a acestei legislaturi.
 
 
În dimineața zilei, ministrul Burduja a fost primit de către Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție mai multe subiecte, printre care intensificarea parteneriatului strategic și implementarea în comun a proiectelor pe domeniul dezvoltării digitale, dar și crearea unui spațiu digital România-Republica Moldova. De asemenea, s-a vorbit și despre necesitatea acordării unei atenții sporite securității cibernetice și digitalizării domeniilor strategice, cum ar fi sănătatea, educația și economia. Premierul Gavrilița a reamintit faptul că actuala guvernare de la Chișinău și-a trasat ca prioritate accelerarea procesului de transformare digitală în toate sectoarele, inclusiv a subliniat că Republica Moldova se află printre primele țări ale lumii care au implementat cloud-ul guvernamental și open data. 

 
Programul vizitei a inclus și discuții tematice cu reprezentanții Agenției de Guvernare Electronică (AGE), ai Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și ai Agenției Servicii Publice (ASP).
 
 
Partea română a calificat vizita la Chișinău ca fiind una istorică. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării de la București, Sebastian Burduja, a apreciat nivelul avansat pe care l-a atins țara noastră pe transformarea digitală. Oficialul și-a exprimat încrederea că prin crearea Comisiei mixte moldo-române pentru implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale se va reuși unificarea spațiului digital dintre cele două țări, lucru ce va genera eficiență, productivitate și competitivitate pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Agenda publică

Iulie 2022

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31