Guvernul a aprobat numărul locurilor bugetare în învățământul superior și cel profesional tehnic pentru anul de studii 2025-2026

24 iunie 2025, Chișinău – Cabinetul de miniștri a aprobat planurile de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat și planurile de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii, specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic pentru anul de studii 2025-2026. 

În total, 8712 locuri bugetare vor fi oferite pentru studiile în instituțiile de învățământ superior. La studii superioare de licență și studii superioare integrate vor fi admise, datorită finanțării de la bugetul de stat, 5295 de persoane, la master – 2856 de candidați, iar 435 de persoane vor beneficia de studii de rezidențiat și secundariat clinic. În același timp, 126 de locuri bugetare vor fi oferite cetățenilor străini, 88 pentru Ciclul I și 38 pentru Ciclul II. 

Cele mai multe locuri finanțate din bugetul de stat vor fi în domeniile: științe ale educației, inginerie, tehnologii de fabricație, arhitectură și construcții, tehnologii ale informației și comunicațiilor, sănătate, științe agricole, silvicultură, medicină veterinară și științe ale mediului. 

Alocarea a fost decisă ținând cont de cererea de specialiști în sectoarele economiei naționale și cu scopul de a motiva candidații să opteze pentru domenii de importanță strategică.

Totodată, ca urmare a solicitărilor venite din partea reprezentanților diasporei, sunt prevăzute locuri special alocate candidaților proveniți din familii ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare. 

De asemenea, în premieră, în sesiunea de admitere din anul curent, sunt planificate locuri pentru învățământul dual, realizat în baza parteneriatelor între instituțiile de învățământ superior şi mediul economic, precum şi a cererii exprimate de angajatori pentru formarea unor specialiști cu competențe aplicative. 

„Reamintesc, în acest context, că am aprobat un program prin care acordăm indemnizații lunare de 3000 de lei tinerilor, în primele 12 luni ale primului loc de muncă, după absolvirea facultății, colegiului sau a școlii profesionale”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean. 

Pentru învățământul profesional tehnic, din bugetul de stat vor fi finanțate 12.297 de locuri, dintre care: 6630 de locuri în învățământul profesional tehnic secundar; 1737 – în învățământul profesional tehnic secundar, învățământ dual; 3533 – în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar și 397 de locuri în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar, învățământ dual. 

Instruirea la programe de formare profesională tehnică se asigură în cadrul a 81 de instituții: 14 centre de excelență, 35 de colegii și 32 de școli profesionale.