- Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2025
În ședința de astăzi Guvernul a aprobat Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2025, care prevede finanțarea a 30 de proiecte de dezvoltare comunitară și a capacităților instituționale, ce urmează a fi implementate în localităţile din Zona de Securitate, precum și oferă compensații parțiale fermierilor din raionul Dubăsari care prelucrează terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol și sunt impuși la plăți abuzive la transportarea recoltei prin infrastructura posturilor ilegale de control ale Tiraspolului.
Proiectele incluse în Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2025 au fost evaluate și selectate de către o comisie instituită prin Dispoziția Guvernului nr.27-d/2025, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.131/2014.
Autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari ai Programului, sunt obligate să valorifice resursele financiare conform destinației, până la sfârșitul trimestrului IV 2025, urmând să prezinte Cancelariei de Stat (Biroului politici de reintegrare) raportul privind rezultatele implementării și impactul obținut.
În perioada 2011-2024, au fost implementate 14 programe guvernamentale de reintegrare a țării, ce au prevăzut alocații pentru 586 de proiecte, în valoare de peste 189 mln. de lei.
- ANUNȚ privind lansarea concursului de colectare a propunerilor de proiecte ce urmează a fi finanțate prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2025
Prin art.3 lit. a) din Legea bugetului de stat pentru anul 2025, nr. 310 din 26 decembrie 2024 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.556-559, art.768 din 27.12.2024), au fost alocate resurse bugetare pentru activitățile de reintegrare a țării, în valoare de 25 mln. de lei.
În mod tradițional, distribuirea acestor alocații va avea loc prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării, după parcurgerea etapei de concurs și selectarea proiectelor eligibile.
Astfel, în vederea identificării beneficiarilor și distribuirii alocațiilor menționate supra, conform cerințelor Hotărârii de Guvern nr. 131/2014, pentru perioada 10 ianuarie – 26 februarie 2025, se anunță desfășurarea concursului de colectare a propunerilor de proiecte ce urmează a fi evaluate, selectate și aprobate pentru finanțare prin Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2025.
Vor fi considerate eligibile pentru finanțare proiectele ce urmează a fi implementate în localitățile din perimetrul Zonei de Securitate și care vor contribui la realizarea dezideratului de reintegrare a țării, soluționarea problemelor strategice și cu impact comunitar/regional major, precum și proiectele ce vor îmbunătăți serviciile publice esențiale.
În anul 2025 priorități guvernamentale vor constitui următoarele activități și inițiative: fortificarea sectorului de securitate/eficiență energetică, sprijinirea fermierilor afectați de acțiunile unilaterale ale Tiraspolului și a instituțiilor de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, acordarea suportului instituțiilor amplasate în Zona de Securitate, promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, modernizarea serviciilor publice prestate la nivel local, ocrotirea sănătății, proiecte din sfera culturii și educației, activități strategice de reintegrare a țării.
Pentru solicitarea finanțării propunerilor de proiecte din cadrul alocațiilor pentru activitățile de reintegrare a țării pentru anul 2025, autoritatea publică inițiatoare trebuie să completeze formularul de aplicare (click aici), să anexeze la acesta setul documentar relevant, în conformitate cu prevederile pct. 7 al Hotărârii Guvernului nr. 131/2014 și să depună dosarul în original la Cancelaria de Stat pentru a fi verificată corespunderea acestuia criteriilor de eligibilitate stabilite, cu ulterioara evaluare a proiectului de către Comisia de selectare a cărei componență nominală se va aproba prin dispoziție a Guvernului.
Este relevant de remarcat că, autoritățile publice ce planifică proiecte noi de investiții capitale publice, cu finanțare din bugetul de stat, și care au drept scop reconstrucția, extinderea, restaurarea mijloacelor fixe existente și crearea mijloacelor fixe noi, inclusiv prin construcție, adițional pe lângă setul de acte prevăzut în pct. 7 al Hotărârii de Guvern nr. 131/2014, vor prezenta formularul de identificare și evaluare a proiectului de investiții capitale publice, potrivit anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 684/2022, precum și avizul privind implicațiile și vulnerabilitățile climatice ale proiectului, emis de Ministerul Mediului.
Lista propunerilor de proiecte acceptate de către Comisie, precum și repartizarea după destinatari a alocațiilor respective se va aproba prin hotărâre de Guvern, după completarea procedurilor stipulate în Hotărârea Guvernului nr.131/2014.
26 februarie 2025 este data-limită de prezentare a propunerilor de proiecte, inclusiv la adresa reintegrare@gov.md.
- Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024
Miercuri, 15 mai 2024, membrii Guvernului au aprobat Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, care prevede finanțarea a 26 de proiecte de dezvoltare durabilă, de modernizare infrastructurală, de suport instituțional și de interes comunitar ce urmează a fi implementate în localitățile din Zona de Securitate.
Proiectele incluse în Program au fost evaluate și selectate de către o comisie instituită prin Dispoziția Guvernului nr.23-d/2024, în conformitate cu Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.131/2014.
Autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari ai Programului, au obligația de a valorifica resursele financiare conform destinației, până la sfârșitul trimestrului IV 2024, urmând să prezinte Cancelariei de Stat (Biroul politici de reintegrare) raportul privind rezultatele implementării și impactul obținut.
Amintim că, în perioada 2011-2023, au fost implementate 13 programe guvernamentale de reintegrare a țării, ce au prevăzut alocații pentru 544 de proiecte, în valoare de peste 170 mln. de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a țării.
- Anunț privind lansarea concursului de colectare a propunerilor de proiecte ce urmează a fi finanțate prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024
În contextul aprobării Legii bugetului de stat pentru anul 2024, nr. 418 din 22 decembrie 2023 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr.510-513, art.915 din 29.12.2023), aducem la cunoștință că prin art.3 lit. a) din lege au fost aprobate alocații bugetare destinate activităților de reintegrare a țării, în valoare de 15 mln. de lei, urmare căreia tradițional, Biroul politici de reintegrare lansează procesul de elaborare a proiectului Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, în corespundere cu cerințele reflectate în Hotărârea Guvernului nr.131 din 21.02.2014.
Corespunzător, în vederea identificării beneficiarilor și distribuirii alocațiilor menționate supra, conform cerințelor Hotărârii de Guvern nr. 131 din 21.02.2014, pentru perioada 10 ianuarie – 26 februarie 2024, se anunță desfășurarea concursului de colectare a propunerilor de proiecte ce urmează a fi evaluate, selectate și aprobate pentru finanțare prin Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024.
Vor fi considerate eligibile pentru finanțare proiectele ce urmează a fi implementate în localitățile din perimetrul Zonei de Securitate și care vor contribui la realizarea dezideratului de reintegrare a țării, soluționarea problemelor strategice și cu impact comunitar/regional major, precum și proiectele ce vor îmbunătăți serviciile publice esențiale.
În lumina priorităților guvernamentale curente vor fi examinate în mod prioritar activitățile și inițiativele ce se vor focusa pe următoarele domenii specifice: promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, sprijinirea activității instituțiilor amplasate în Zona de Securitate, modernizarea infrastructurii feriboturilor, eficientizarea serviciilor publice, ocrotirea sănătății, dezvoltarea patrimoniului cultural/ arhitectural/ artistic, educație și sport, consolidarea sectorului energetic, alte acțiuni în măsură să contribuie la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.
Conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.131 din 21.02.2014 pentru participarea la concursul de proiecte, autoritatea publică inițiatoare trebuie să completeze un formular de aplicare (click aici), să anexeze la acesta setul documentar relevant (pct.7 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.131/2014) și să depună dosarul în original la Cancelaria de Stat pentru a fi verificată corespunderea acestuia criteriilor de eligibilitate stabilite, cu ulterioara evaluare a proiectului de către Comisia de selectare aprobată prin Dispoziția Guvernului.
Lista propunerilor de proiecte acceptate de către Comisie, precum și repartizarea după destinatari a alocațiilor respective se va aproba prin hotărâre de Guvern, după completarea procedurilor stipulate în Hotărârea Guvernului nr.131/2014.
26 februarie 2024 este data-limită de prezentare a propunerilor de proiecte, inclusiv la adresa reintegrare@gov.md.
- Dosarul pentru solicitarea finanţării din alocaţiile pentru activităţile de reintegrare a ţării
Dosarul pentru solicitarea finanţării va conţine:
a) formularul de aplicare pentru finanţarea proiectului din alocaţiile pentru activităţile de reintegrare a ţării (Anexa nr. 4 la Hotărîrea Guvernului nr. 131 din 21 februarie 2014);
b) decizia de aprobare a propunerii de proiect de către autoritatea iniţiatoare;
c) devizul de cheltuieli al proiectului;
d) lista participanţilor implicaţi în elaborarea şi implementarea proiectului;
e) scrisoarea de confirmare a contribuţiei, inclusiv copia deciziei de alocare a contribuţiei/cofinanţării (dacă există);
f) documentele de confirmare a durabilităţii proiectului (de exemplu planul de activităţi după implementarea proiectului);
g) copia de pe Strategia de dezvoltare (inclusiv planul de implementare), aprobată prin decizia autorităţii iniţiatoare (dacă există);
h) copia de pe acordurile de parteneriat (dacă există);
i) documentele tehnice cu privire la obiectul de infrastructură;
j) declaraţia privind lipsa altor proiecte sau investiţii pe acelaşi subiect sau privind neînaintarea aceluiaşi proiect pentru finanţare din alte surse prevăzute conform legii.
- Regulamentul cu privire la modul de selectare şi evidenţă a proiectelor
- Acte normative în domeniu
Programul activităților de reintegrare
Hotărârea de Guvern nr.662 din 06.09.2011 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2011”
Hotărârea de Guvern nr.191 din 04.04.2012 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2012”
Hotărârea de Guvern nr.516 din 18.07.2012 „cu privire la aprobarea Programului activităţilorde reintegrare a ţării pe anul 2012”
Hotărârea de Guvern nr.242 din 05.04.2013 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2013”
Hotărârea de Guvern nr.733 din 16.09.2013 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe semestrul II al anului 2013”
Hotărârea de Guvern nr.394 din 02.06.2014 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2014”
Hotărârea de Guvern nr.762 din 17.09.2014 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe semestrul II al anului 2014”
Hotărârea de Guvern nr.796 din 29.10.2015 „cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pe anul 2015”
Hotărârea de Guvern nr.1182 din 26.10.2016 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pe anul 2016”
Hotărârea de Guvern nr.584 din 24.07.2017 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pe anul 2017”
Hotărârea de Guvern nr.400 din 25.04.2018 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pe anul 2018”
Hotărârea de Guvern nr.212 din 03.04.2019 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pe anul 2019”
Hotărârea de Guvern nr.256 din 29.04.2020 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pe anul 2020”Hotărârea de Guvern nr.68 din 26.05.2021 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pe anul 2021”
Hotărârea de Guvern nr.410 din 22.06.2022 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2022”
Hotărârea de Guvern nr.696 din 05.10.2022 „ cu privire la modificarea Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2022”
Hotărârea de Guvern nr.275 din 10.05.2023 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2023”
Hotărârea de Guvern nr.341 din 15.05.2024 „cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024”
Hotărârea de Guvern nr.620 din 11.09.2024 „privind modificarea Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 341/2024”