Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova

4 iulie 2025, Chișinău – Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană s-a desfășurat la Chișinău, marcând un pas istoric în parcursul european al țării noastre. Evenimentul este o reconfirmare a sprijinului puternic pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, fiind anunțată alocarea primei tranșe, de 270 de milioane de euro, din Planul de creștere pentru Moldova, în valoare totală de 1,9 miliarde de euro.

La eveniment a participat conducerea Republicii Moldova: președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean și oficiali europeni – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, António Costa.

Liderii europeni și-au reafirmat angajamentul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate, precum și pentru viitorul european al Republicii Moldova. Au fost abordate subiecte privind pașii următori în procesul de aderare a țării noastre, implementarea Planului de Creștere, investițiile în infrastructură, energie, digitalizare, educație, protecție socială și dezvoltare regională.

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că organizarea primului Summit Moldova – UE arată că voința de a merge pe același drum este la fel de puternică în ambele părți. „Împreună ne aducem contribuția la o Europă mai unită și mai puternică, unde Moldova să fie la adăpost. Investim în drumuri mai bune, în școli, în servicii mai accesibile, oferim sprijin pentru tineri și antreprenori și asigurăm independența noastră energetică”, se arată în mesajul premierului.

Șeful Guvernului a reamintit că, în următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova, prin Planul de Creștere, de la nord la sud, în orașe și sate. Alocarea primei tranșe din acest sprijin, în sumă de 270 de milioane de euro, anunțată astăzi, va aduce mai multă bunăstare tuturor cetățenilor noștri. 

„Bugetul +plus a fost aprobat în baza promisiunii UE că această finanțare va veni. Acum este important ca toți - la nivel central, local, agențiile responsabile, companiile - să lucreze intens ca acești bani să fie utilizați corect, eficient și să contribuie cât mai rapid la modernizare”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean.

Pentru informații detaliate și actualizate privind Planul de creștere: proiectele care vor fi realizate pentru oameni și progresul în implementarea reformelor, cetățenii sunt invitați să acceseze platforma oficială, lansată de Guvern - moldovaeuropeana.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că sprijinul și deschiderea UE față de Republica Moldova sunt mai ferme ca niciodată: „Pentru prima dată suntem priviți ca parte firească a familiei europene. Moldova contează și întreaga Uniune Europeană lucrează cot la cot cu noi, pentru ca țara noastră să devină membru deplin al acestei familii”.

Referindu-se la beneficiile concrete resimțite deja de cetățeni, președinta Maia Sandu a enumerat reabilitarea infrastructurii rutiere, liniile electrice de interconexiune cu România, posibilitatea de a călători fără vize în tot mai multe state, precum și reducerea tarifelor de roaming, care vor fi eliminate complet până la sfârșitul acestui an.

La Summitul Moldova – Uniunea Europeană, conducerea țării și liderii europeni au adoptat o Declarație comună, prin care își asumă continuarea eforturilor de accelerare a integrării europene a Republicii Moldova și de realizare a proiectelor ce vor îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor.


Guvernul anunță lansarea expoziției de vagoane în PMAN „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”

4 iulie 2025, Chișinău – Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, Guvernul va organiza, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), inaugurarea expoziției de vagoane „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”. La eveniment vor participa președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful Legislativului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, istorici, oameni de cultură, miniștri și deputați. 

Expoziția, care este la a treia ediție, va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie. În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Expoziția este organizată de Guvernul Republicii Moldova - Cancelaria de Stat și Ministerul Culturii, cu susținerea Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale a Arhivelor, Căii Ferate din Moldova și a Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.


Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia

3 iulie 2025, Căușeni – În satul Zaim, prim-ministrul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender - Căușeni - Cimișlia, precum și porțiunea de cale ferată dintre orașul Căușeni și localitatea Zaim, care a fost renovată capital.

Reparația drumului R26 Bender - Căușeni - Cimișlia se desfășoară pe trei segmente, în total fiind reabilitați 22,4 kilometri de drum. De asemenea, sunt efectuate și lucrări de renovare a tuturor podurilor amplasate pe aceste sectoare de drum. 

„Este un proiect așteptat de mult timp de localnici. Ani la rând, acest traseu era unul aproape impracticabil, acum, datorită lucrărilor de renovare, va deveni unul european”, a menționat premierul Dorin Recean. 

Despre progresul în executarea lucrărilor, prim-ministrul a discutat cu conducerea Administrației de Stat a Drumurilor și cu directorii de șantier ai celor trei segmente de drum. Pe două dintre acestea, lucrările au fost practic finalizate, iar pe alt segment - progresul este de 11%. Premierul a solicitat, în context, o mobilizare exemplară și finalizarea în termen a tuturor lucrărilor. 

Reţeaua drumurilor publice naţionale din raionul Căușeni constituie 282,96 km, în acest an fiind planificate lucrări rutiere în volum de 251,53 milioane de lei.  

„Pe lângă cele 700 km de drumuri deja construite, în acest an, Guvernul construiește și modernizează peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale, majoritatea din care nu au fost reparate niciodată de la independență. Vom continua să investim în infrastructură și să căutăm resurse financiare pentru a transforma Moldova, cu grijă pentru oameni”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Șeful Guvernului a mers și la porțiunea de cale ferată dintre orașul Căușeni și localitatea Zaim, care a fost renovată în cadrul proiectului de reabilitare a infrastructurii feroviare pe tronsonul Bender - Căușeni - Basarabeasca - Giurgiulești.  

Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată Bender - Căușeni - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulești prevede reparația a 233 km de cale ferată (linii principale) și circa 20 km de cale ferată (linii auxiliare în stații). Lucrările sunt în proces de realizare, au fost inspectate podurile, au fost înlocuite schimbătoarele de cale la 15 stații și reconstruite căile ferate principale ale stațiilor Căușeni, Zaim, Cimișlia, Căinari și Zloți. Valoarea totală a contractului de reabilitare a tronsonului este de circa 113 mil. de euro.


Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat mai multe proiecte de modernizare în localitatea Cîrnățeni, raionul Căușeni

3 iulie 2025, Cîrnățeni – Premierul Dorin Recean a vizitat satul Cîrnățeni, raionul Căușeni, unde a făcut cunoștință cu mai multe proiecte de modernizare realizate în localitate. Printre acestea se numără Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Grigore Grigoriu”. În anul 2025, curtea instituției a fost renovată și modernizată cu sprijinul Uniunii Europene. În prezent, școala are peste 350 de elevi și un colectiv format din peste 40 de cadre didactice, inclusiv din stânga Nistrului.

De asemenea, șeful Executivului a vizitat stadionul sportiv multifuncțional din localitate, construit cu un sprijin financiar în valoare de 500 de mii de lei din partea Biroului pentru Reintegrare, precum și Casa de cultură, aflată în proces de renovare, prin Programul „Satul European 2”.

Grădinița „Andrieș” din aceeași localitate, frecventată de 130 de copii, a fost termoizolată, iar, acum, prin Programul „Satul European Expres”, sunt amenajate căile de acces spre instituție.

Un alt proiect important vizitat este parcul fotovoltaic de 300 KW, realizat prin Programul „Satul European 1”. Acesta asigură venituri suplimentare pentru bugetul local, prin comercializarea energiei electrice produse. Investiția urmează a fi recuperată în mai puțin de un deceniu, iar fondurile obținute sunt direcționate către proiecte de dezvoltare comunitară.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că localitatea Cîrnățeni este beneficiară a Programului guvernamental „Europa este aproape”, prin care vor fi modernizate drumurile locale, ceea ce va facilita accesul la servicii publice, de educație și va oferi alte oportunități economice.

„Satul Cîrnățeni a devenit, în timp, un model de dezvoltare rurală. Nu doar pentru că s-au realizat numeroase proiecte, ci pentru că toate acestea au fost posibile cu implicarea întregii comunități: localnici, cetățenii din diasporă, antreprenorii locali și administrația centrală și locală”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

În acest an, Guvernul Republicii Moldova a alocat 3,2 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii locale – cea mai mare sumă direcționată vreodată într-un singur an pentru acest domeniu.

 


Vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere de rămas bun cu Reprezentanta Specială a Uniunii Europene pentru procesul de reglementare transnistreană

Astăzi, 3 iulie 2025, Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a avut o întrevedere de rămas bun cu doamna Dorota Dlouchy-Suliga, Reprezentanta Specială a Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, în contextul încheierii mandatului acesteia.

Pe parcursul discuțiilor, oficialii au realizat un schimb de opinii privind evoluțiile recente din dosarul transnistrean, cu accent pe dinamica procesului de reglementare și provocările existente în acest sens.

De asemenea, au fost abordate efectele crizei energetice și economice resimțite în regiunea transnistreană, precum și dificultățile tot mai accentuate cu care se confruntă cetățenii din localitățile de pe malul stâng al Nistrului. Vicepremierul Serebrian a reiterat angajamentul Chișinăului pentru identificarea unor soluții durabile și echitabile, cu sprijinul partenerilor internaționali și în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri.