
Lansată în 2022, la inițiativa Franței, Germaniei și României, Platforma de Suport pentru Moldova s-a dovedit a fi un instrument util pentru coordonarea eforturilor și resurselor din partea diverselor părți implicate în abordarea provocărilor interne și externe semnificative cu care s-a confruntat Republica Moldova. Primele trei ediții ale Platformei de Suport pentru Moldova au avut loc la Berlin (5 aprilie 2022), București (15 iulie 2022) și Paris (21 noiembrie 2022), după care Moldova a preluat conducerea și a organizat a patra și a cincea ediție la Chișinău (17 octombrie 2023 și 17 septembrie 2024). Peste 50 de țări partenere și organizații internaționale s-au reunit, reafirmându-și sprijinul puternic pentru Republica Moldova, în special din cauza efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Angajamentele asumate, împreună cu asistența valoroasă oferită de toți partenerii în cadrul Platformei de Suport pentru Moldova, au ajutat Republica Moldova să-și consolideze democrația, să își întărească reziliența și să aprofundeze procesul de reformă.
Pe 25 iunie 2024, Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat prima conferință interguvernamentală, lansând oficial negocierile de aderare. Acest moment istoric a avut loc în urma deciziei UE de a acorda statutul de candidat Republicii Moldova acum doi ani (în iunie 2022) și după decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide aceste discuții. Acest lucru necesită, la rândul său, determinare pentru implementarea reformelor și asigurarea unui progres tangibil și ireversibil prin amplificarea cooperării pentru dezvoltare către agenda de integrare europeană.
Având în vedere această viziune, Platforma de Suport pentru Moldova a fost ajustată pentru a însoți țara pe drumul său către aderarea la UE în „Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova”. Principalul obiectiv al transformării este de a schimba accentul de la sprijinul ad-hoc și de urgență la un parteneriat pe termen lung pentru dezvoltarea durabilă și rezilientă a Republicii Moldova. Prin urmare, Republica Moldova așteaptă cu nerăbdare să găzduiască, anual, conferințe de înalt nivel cu participanți din ministerele de externe ale țărilor partenere și organizațiilor internațional, pentru a oferi impulsuri, a mobiliza resurse, a evalua rezultatele și a stabili priorități suplimentare pentru dezvoltarea țării.
Sprijinul Franței, Germaniei și României în organizarea acestor conferințe, precum și angajamentul partenerilor internaționali vor rămâne cruciale în transformarea generală a Republicii Moldova, avansând, în același timp, pe calea integrării europene.
LINKURI UTILE:
Mai multe detalii privind conferințele anterioare: