Administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale (în continuare – UAT) de nivelul I având o populație redusă, sub 5000 de locuitori, dimensiuni care nu permit nici furnizarea eficientă a serviciilor, nici o capacitate fiscală și administrativă corespunzătoare. Întru reducerea fragmentării teritoriale excesive, precum și creșterea capacității instituționale a autorităților administrației publice locale a fost elaborată Strategia de reformă a administrației publice din Republica Moldova pentru anii 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 126/2023, care urmărește îmbunătățirea eficienței administrației publice și furnizarea serviciilor publice locale.
Strategia include acțiuni care vizează consolidarea autorităților administrației locale, dezvoltarea resurselor umane, precum și îmbunătățirea gestionării financiare și administrative pentru a asigura servicii publice de calitate și unificarea structurilor administrative, pentru a preveni situațiile în care comunitățile locale sunt suprasolicitate de sarcini administrative.
În acest context, Activitatea 1.1 din Capitolul V. Administrația Publică Locală a Strategiei de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030, prevede elaborarea, adoptarea și implementarea pe perioada 2023 – 2026 a unui proces coerent și bine organizat de amalgamare voluntară la nivelul I al administrației publice locale. La finalul anului 2026 se vor evalua rezultatele procesului de amalgamare voluntară și vor fi definite politicile cele mai eficiente de continuare a consolidării teritoriale la nivelul I al administrației publice locale.
Prin acest instrument de amalgamare voluntară, Guvernul oferă oportunitate unităților administrative-teritoriale de consolidare a capacităților atât administrative cât și financiare, precum și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate cetățenilor.
Astfel, amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea condițiilor și a procedurilor prevăzute în Legea cu privire la amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale și Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Metodologiei de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale.
Cadrul legal:
- Legea nr. 225/2023 cu privire la amalgamarea voluntară
- Legea nr. 764/2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova